WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Wet recht op onbereikbaarheid van werknemer

Iedereen moet zeker kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd. Dat is de kern van het Voorstel van de Wet op het recht op onbereikbaarheid. Corona geeft het voorstel misschien wel extra urgentie, want door thuiswerken kan het onderscheid tussen werk en privé vervagen. Daardoor ervaren mensen vaker ‘telepressure’.

Het is de bedoeling dat werkgevers en werknemers het gesprek aangaan over bereikbaarheid buiten werktijd. Uit onderzoek blijkt dat het gevoel van het altijd bereikbaar moeten zijn tot problemen kan leiden voor werknemers. Er wordt door werknemers druk gevoeld om berichten te beantwoorden buiten werktijd. Deze druk kan leiden tot stress en zelfs tot burn-outklachten.

Het doel van dit wetsvoorstel is dat werkgever en werknemers, als onderdeel van het arbobeleid, het gesprek voeren over de bereikbaarheid buiten werktijd. Dat dit gesprek gevoerd is, moet aantoonbaar zijn, bijvoorbeeld door middel van een schriftelijk verslag. De Inspectie SZW handhaaft alleen door te controleren óf er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen werkgever en werknemers over bereikbaarheid buiten werktijd.

Adviseurs

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij