WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Werkgever kan dragen van een mondkapje verplichten

Onlangs heeft de rechter zich gebogen over de vraag of een werkgever zijn werknemers kan verplichten om een mondkapje te dragen onder werktijd. Het antwoord luidt: ja.

Het ging om een bezorger bij een banketbakkerij. Door zijn werkgever werd hij verplicht om een mondkapje te dragen, wat hij weigerde. Het zou volgens de bezorger leiden tot veel hinder en hij zou altijd in staat zijn om voldoende afstand te houden van zijn collega’s. Zijn loondoorbetaling werd opgeschort totdat hij zich aan de instructies van zijn werkgever zou houden.

Volgens de rechter zit daar de crux: het instructierecht. Werkgevers hebben het recht om hun werknemers instructies te geven onder werktijd, zoals het verplicht dragen van een mondkapje. Ongeacht de vraag of een mondkapje ook daadwerkelijk helpt tegen verspreiding van het coronavirus is dit volgens de rechter een maatschappelijk aanvaard middel. Daarnaast heeft de werkgever er belang bij dat zijn werknemers niet besmet raken, aangezien de loondoorbetaling bij ziekte of quarantaine voor zijn rekening komt. Om deze redenen kan een werkgever zijn werknemers verplichten om onder werktijd een mondkapje te dragen.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij