WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Werken over de grens tijdens corona

Vanwege het coronavirus zijn de grenzen van veel landen gesloten, wat invloed kan hebben op opdrachten in het buitenland. Veel Europese landen geven aan dat alleen strikt noodzakelijke reizen de komende tijd nog zullen worden toegestaan. Hieronder vallen in beginsel ook werkgerelateerde reizen, zoals het over de grens monteren, bouwen of vervoeren van goederen. In heel Europa geldt dat men zoveel mogelijk afstand moet houden van elkaar, zij het anderhalve, dan wel twee meter. Dat geldt – voor zover mogelijk – ook binnen voertuigen. Het plaatsen van afscheidingsschermen tussen de zitplaatsen kan een oplossing zijn. Daarnaast geldt zowel binnen Nederland als in veel andere landen een limiet van niet meer dan twee personen in een voertuig (zie ook de richtlijn ‘Voorkom corona’ voor meubelindustrie en interieurbouw).

Om naar het buitenland te kunnen reizen moeten jij of jouw werknemers bij de grenscontrole kunnen aantonen dat de reis werkgerelateerd is. Het verschilt per land hoe streng er wordt gecontroleerd en welke reisdocumenten je nodig hebt om de grens over te steken. De volgende documenten zijn vereist om te voorkomen dat jouw opdracht bij de grens strandt of vertraging oploopt:

  • een geldig ID of paspoort;
  • een geldig rijbewijs;
  • het kentekenbewijs van jouw werkvoertuig;
  • een bevestiging van de opdracht in het buitenland, met daarop het adres van jouw buitenlandse wederpartij;
  • eventueel een bevestiging van de hostel- of hotelreservering.

Daarnaast gelden er in sommige landen aanvullende verplichtingen. In dit artikel beperken wij ons tot de landen: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland.
Let op: ook bij een doorreis moet je deze documenten bij je hebben:

België: een ingevulde werkgeversverklaring, of ‘attest’. Het document vind je hier.

Duitsland: geen aanvullende documenten nodig.

Frankrijk: een ‘Attestation’; een ingevuld formulier met de reden van jouw reis door Frankrijk en jouw persoonlijke informatie. Op deze website vind je een .pdf bestand in het Engels genaamd ‘International declaration for travel to mainland France’.
En een ‘Justificatif’; een ingevuld formulier met daarop de naam van de werkgever, opdrachtgever, adres, datum, etc.

Luxemburg: een bewijs van inschrijving in je gemeente.

Denemarken: een bewijs van inschrijving ‘RUT’; voor werkgerelateerde reizen in Denemarken moet je jouw onderneming hebben ingeschreven in het Deense register voor buitenlandse dienstverleners (RUT). Meer informatie is hier te vinden.

Zwitserland: een bewijs van jouw of jouw werknemers’ woonadres in Nederland.

Houd tenslotte overal zoveel mogelijk rekening met de veiligheidsvoorschriften die inmiddels overal vrij universeel zijn, zoals: afstand houden van anderen, geen handen schudden, het eventueel dragen van mondkapjes, in de elleboog hoesten en niezen, etc.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij