WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Werken in Duitsland: alles over het nieuwe testbeleid

Per 6 april heeft Duitsland de regels met betrekking tot het grensverkeer aangescherpt. Nederland wordt door de Duitse regering gezien als een hoogrisicogebied, wat een aantal extra maatregelen met zich meebrengt. Hieronder volgt een overzicht met alle regels waar je je aan dient te houden wanneer je in verband met werk naar Duitsland moet reizen.

Om naar Duitsland te mogen reizen moet je in bezit zijn van een negatief testresultaat dat niet langer dan 48 uur van tevoren mag zijn afgenomen. Voor grensarbeiders die meerdere keren per week afreizen tussen Nederland en de regio’s Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen geldt dat hun test 72 uur geldig is vanaf het moment dat deze is afgenomen. Let wel op: je mag jouw personeel nooit verplichten om een coronatest af te nemen. De testen zullen door de Duitse politie steekproefsgewijs worden gecontroleerd, dus zorg ervoor dat je deze bij de hand hebt (kan zowel op papier als digitaal, zoals bijvoorbeeld op mobiel of tablet).

Waar kan ik mijn personeel laten testen?
Een nieuw in het leven geroepen regeling van het kabinet maakt het in de loop van april mogelijk om meer preventief te testen, zoals ook de bedoeling is wanneer er werk in Duitsland moet worden uitgevoerd. De bedoeling is voor arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen (lees: jouw bedrijfsarts) om zich aan te melden voor de regeling, die een looptijd heeft tot in beginsel 31 mei 2021. Zij voeren op aanvraag van werkgevers de testen uit en ontvangen per test een tegemoetkoming van €20,- excl. BTW. Meer over de regeling lees je op rijksoverheid.nl.

Je kunt jouw werknemers ook laten testen bij een commerciële teststraat in Nederland. De PCR-test, de antigeen (snel-)test en een zelftest behoren tot de geaccepteerde testvormen. Het testbewijs moet onder andere vermelden: het type test, de negatieve uitslag, naam en achternaam van de persoon die is getest, de contactgegevens van de persoon/ instantie die de test heeft afgenomen en de plaats en datum van de test alsmede de datum waarop de uitslag bekend is geworden.

Bovendien is het mogelijk om in Duitsland op locatie (www.doctolib.de) te testen, indien jouw werknemers niet in staat zijn om zich in Nederland te testen of wanneer zij zich voor een langere periode in Duitsland bevinden. Het is aan te raden om vooraf hiervoor een afspraak te maken, zodat je bij een eventuele controle kunt aantonen dat je nog voornemens bent om in Duitsland een test te laten uitvoeren.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij