WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Subsidie Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Iedere organisatie kan WBSO-subsidie aanvragen. Als je bijvoorbeeld je productieproces ontwikkelt of zelf technisch nieuwe producten of programmatuur ontwikkelt, dan kun je voor WBSO-subsidie in aanmerking komen. WBSO is de afkorting voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Voor het doen van de aanvraag worden geregeld intermediairs ingeschakeld, maar ieder bedrijf kan de aanvraag ook zelf doen. Door het inschakelen van een intermediair wordt de kans op toekenning van een subsidie niet groter of kleiner. Ook als hulp van een intermediair wordt ingeschakeld, moet het bedrijf zelf informatie verzamelen en veel voorwerk zelf doen. Een intermediair zal kosten berekenen voor de geleverde diensten. Het is goed om van te voren goed te bekijken hoe hoog deze kosten zullen zijn. Sommige intermediairs werken op basis van een percentage van de WBSO-toekenning. Hoe hoger de toegekende subsidie, hoe hoger hun vergoeding zal zijn. Houd er daarbij rekening mee dat de WBSO een mededelingsplicht heeft van de werkelijke kosten en uitgaven. Dit kan lager zijn dan het in eerste instantie toegekende bedrag. Het is aan te raden om met een eventuele intermediair een vast factuurbedrag af te spreken of een provisie op basis van het definitieve WBSO-voordeel.

Er zijn diverse intermediairs die tegen een vergoeding graag hierbij helpen bij de subsidie-aanvraag. Dit kan echter ook via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en dat is kosteloos. Voor de WBSO is een Quick Scan (http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/wbso/kom-ik-aanmerking) beschikbaar waardoor je snel een indicatie krijgt of je bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Ook organiseert RVO.nl regelmatig workshops op dit gebied. Meer informatie is te krijgen op http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/wbso.

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij