WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Webinar topwerkgeverschap: “Het draait écht om de mensen”

Topwerkgever zijn heeft veel voordelen; het leidt tot topondernemerschap met trotse en bevlogen medewerkers. Bevlogen medewerkers blijven graag bij je werken en verzuimen minder. Topwerkgevers zijn ook beter in staat om nieuwe mensen aan te trekken. En dat is bij krapte op de arbeidsmarkt erg belangrijk.

In de studio van de 3D Makerszone zitten Allard Molenaars en Miranda Oosdijk van Koninklijke CBM aan tafel samen met werkgelukexpert Heleen Mes, Jeannette van der Bijl van Coors en Daan Lindeboom van De Beleving. 

Spreker Heleen Mes staat klaar om af te trappen. Dat doet ze met de vraag waarom werkgevers geïnteresseerd zijn om topwerkgever te worden. Via een poll antwoorden de 68 deelnemers aan het webinar dat het primair gaat om gezondheid en behoud van personeel. Dat is goed voor duurzame inzetbaarheid. Het is wel belangrijk dat het past bij de overtuiging en ambitie van het bedrijf, bij je DNA.

Topwerkgeverschap begint dus bij medewerkers die goed in hun vel zitten; zij leveren aan klanten een beleving die ze zelf ook ervaren. Dus als je wilt dat je klanten goed behandeld worden doe dat ook voor je werknemers. Bij de vraag:” Waar zet jouw organisatie op in om topwerkgeverschap te bereiken?” scoort de optie Meer plezier en verbinding hier heel hoog, op maar liefst 79%. Daarna volgt Opleiding en ontwikkeling (64%), dan meer waardering tonen 63%.

De visie op werkgeverschap is het startpunt om topwerkgever te worden. Welke emotie wil je overbrengen? Welke woorden horen daarbij? Mensen onthouden dingen die ze echt raken – waar ze om hebben gelachen, of persoonlijke aandacht. Mensen houden ook van mooimakers – zoals kunst aan de muur of een gaaf interieur. Onze sector draagt daar letterlijk aan bij en máákt mooie dingen.

Van de deelnemers aan het webinar al 51% gestart met topwerkgeverschap. Door de coronacrisis kost het momenteel meer moeite om een positieve organisatiecultuur te behouden. Laat je waardering aan medewerkers zien, bouw aan het communitygevoel want dat vinden werknemers belangrijk. Ze willen ergens bij horen (vooral de jongere werknemers). Coachend leiderschap leidt tot het meer ervaren van werkgeluk.

Daan vertelt dat ze bij De Beleving overtuigd zijn dat je goed voor medewerkers moet zorgen, dat zit gewoon in het DNA. Echte aandacht voor medewerkers is essentieel. Jeannette onderschrijft dat. Bij Coors werken ze met 17 kartrekkers – aandacht voor medewerkers, echt het gesprek aangaan met medewerkers is super belangrijk. De sfeer is al beter dan het was, evenals de onderlinge verhoudingen. Dat horen ze ook terug van de klanten. Jeannette is trots op de betere scores op het medewerkersonderzoek.
De Beleving is een hele platte organisatie – Daan vertelt dat ze het niet passend vinden om leidinggevenden te benoemen in hun organisatie, ze heten dan ook coördinatoren. Alleen al dat hij in zijn kantoor “hoger’ zit vindt hij vervelend, dat mensen omhoog moeten. In het nieuwe pand wil hij dat anders. Werken aan werkgeluk zit bij de Beleving in hart en nieren – het is geen “kunstje”. Kijk naar wat je hart zegt, ga na hoe je met mensen omgaat.

Miranda geeft aan dat men in veel bedrijven het nog best lastig vindt om het “echte gesprek” aan te gaan. Dan worden dingen niet uitgesproken en gaan dingen schuren.
Je kunt in gesprek met medewerkers eens hele andere vragen stellen die niet direct werkgerelateerd zijn, zoals: “Wanneer ben je een betere versie van jezelf?” Dan hoor je wat een medewerker echt wil. Of: “Wat wil je over 6 maanden bereikt hebben?”

De uitsmijter van dit webinar: “het draait echt om de mensen en ik geloof dat onze klanten dat ook zien en ervaren”.

Er zijn tijdens het webinar 5 exemplaren van het boek Employee Experience van Heleen Mes verloot. De winnaars worden in de nieuwsbrief van volgende week bekend gemaakt.
Als vervolg op het webinar van vandaag is er op 15 april een webinar Werkgeluk. Meer informatie volgt snel. Aanmelden kan hier.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij