WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Webinar over nieuwe regels etikettering en verpakking

Via VNO ontvingen wij onderstaande Teams-uitnodiging voor 7 september. Alle leden van CBM zijn welkom. Inspraak op deze concept-wetgeving is nu nog mogelijk.

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) nodigen je uit voor de stakeholdersessie etikettering en verpakking op donderdag 7 september as. van 10:00 – 12:00 uur.

Momenteel lopen regels over etikettering, verpakking en recycling tussen de lidstaten uiteen. Dit kan het voor bedrijven lastiger maken om producten op de markt te brengen in andere lidstaten. Ook worden verschillende systemen voor deposit and return systems (statiegeldregelingen, hierna: DRS) gehanteerd. Dit alles vergt bovendien dat bedrijven op de hoogte zijn en blijven van wijzigingen in aanvullende eisen en belemmert het goed functioneren van de interne markt.

De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met het EU-voorstel Verpakkingen en Verpakkingsafval. Tijdens de bijeenkomst zal het ministerie van IenW de achtergrond van het voorstel en stand van zaken van de onderhandelingen toelichten.
Specifiek horen de ministeries graag jouw visie op en aandachtspunten bij de artikelen 11 en 12 van het voorstel:

  • Hoe kijk jij aan tegen een EU geharmoniseerd label voor deposit and return systems (DRS)?
  • Wat is jouw ervaring met QR-codes op verpakkingen?

Voor lidstaten blijft het mogelijk om op bepaalde punten aanvullende eisen te stellen aan etikettering. Het ministerie van EZK onderzoekt hoe deze beweegruimte zo kan worden ingericht dat de impact op bedrijfsprocessen en het functioneren van de interne markt beperkt blijft. Ook hierover wisselen de ministeries graag met jou van gedachten.
De ministeries horen graag wat de overheid kan doen om het implementeren van aanvullende etiketteringsvereisten te vergemakkelijken. Is informatie over wisselende vereisten bijvoorbeeld goed vindbaar en zo niet, hoe kan dit verbeterd worden?

De bijeenkomst is digitaal via Teams om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken. De link naar de videobijeenkomst vind je onderaan deze mail. Registratie is niet nodig.

Microsoft Teams meeting
Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting

Meeting ID: 318 163 573 344
Passcode: QLHSZ7

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij