WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Waarschuwing nep sms FluBot en Anatsa

Hoewel het gisteren al uitgebreid in het nieuws was, brengen wij je ook graag op de hoogte van een nieuwe en actuele manier van oplichting: FluBot en Anatsa. Via deze manier van malware proberen internetcriminelen via een sms van een pakketdienst zoals DHL je gegevens te achterhalen. Op het moment zijn er veel van deze nep sms-jes in omloop en worden er steeds meer telefoons besmet. Pas dus goed op en wees extra alert!

Wat is FluBot en hoe werkt het?
FluBot lijkt zich voornamelijk te richten op Android-gebruikers, echter moeten iOS-gebruikers ook zeker opletten. Android-gebruikers ontvangen een sms die lijkt te zijn verstuurd door een pakketbezorger, koerier of winkel. De afzender vermeldt dat je op een link kunt klikken om de “Track en Trace” code van je bestelling te zien, of meldt dat je pakket is vertraagd. In de sms vind je een nep link naar deze zogenaamde Track en Trace code of naar de website van een pakketbezorger. Klik nooit op deze link!

Door op de link te klikken wordt er namelijk kwaadaardige malware op je telefoon geïnstalleerd. Via deze malware, in de vorm van een app, kunnen internetcriminelen allerlei persoonlijke gegevens van je achterhalen, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Daarnaast kan FluBot je gehele contactenlijst overnemen en besmetten met FluBot. Klik dus nooit zomaar op een link!

Hoe zit het met iOS-gebruikers?
Hoewel FluBot zich voornamelijk op Android lijkt te richten, kunnen ook iOS-gebruikers deze sms-berichten ontvangen. Het installeren van de malware gebeurt echter (nog) niet op iOS apparaten. Als je op de link klikt, kom je wel op een phishing website terecht. Hier wordt geprobeerd je Apple ID inloggegevens te ontvreemden. Ook hier blijft het advies: klik nooit zomaar op een link!

Mijn telefoon is besmet, wat nu?
Heb je op een link geklikt en is jouw telefoon besmet? De manier om dit op te lossen is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. 

Hoe weet ik of een sms echt is of niet?
Gebruik de officiële apps van je bezorgdienst die je zelf installeert. Diensten als PostNL, DHL, DPD hebben apps beschikbaar waarin je handmatig je postcode en het Track en Trace nummer kunt invullen zonder dat je op een link hoeft te klikken.

Bron: sTN Dienstencentrum

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij