WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Verplichte training bij gebruik di-isocyanaten

Vanaf 24 augustus 2023 mogen alleen mensen met een opleidingscertificaat op zak werken met producten die meer dan 0,1% vrije di-isocyanatenmonomeren bevatten.
Di-isocyanaten komen in de meubelindustrie en interieurbouw, voor zover bekend, voor in 2-componenten lakken, PU-lijmen en bij de productie van schuim. In de veiligheidsinformatiebladen (VIB) staat vermeld of het product meer dan 0,1% bevat. Ook staat het sinds februari 2022 met een speciaal icoontje op het product.

Het is een aanvullende maatregel op REACH, de Europese verordening over het gebruik van chemische stoffen. Voor consumenten zijn di-isocyanaten in relevante concentraties overigens helemaal niet meer toegestaan.

Alternatieven
Het is in eerste instantie van belang om te kijken naar een alternatief voor het product met di-isocyanaten. Overleg daarover met je leverancier of kijk of er andere leveranciers zijn met minder schadelijke alternatieven. Uiteraard is het van belang om te kijken of in het alternatief niet een ander schadelijker component zit.

Online training
Er komen op dit moment veel vragen bij CBM binnen over de verplichte training isocyanaten. Inmiddels waarschuwen ook leveranciers van lakken, lijmen, schuimen en kitten voor deze verplichte training. Sommigen bieden een kortingscode aan.

De verplichte training betreft een online training en kost slechts 5 euro per medewerker en is ook in het Nederlands beschikbaar. Afhankelijk van hoe het product gebruikt wordt, moet een bepaalde module gevolgd worden. Welke modules gevolgd moeten worden hangt af van welke producten gebruikt worden (lakken, lijmen, schuimen, kitten) en op welke wijze deze verwerkt worden (spuiten, sproeien, kwasten, etc.). Op de verpakking van de producten en in de Veiligheidsinformatiebladen staat of het product di-isocyanaat bevat. 

Voor 048, 049, 050 heeft de Europese vereniging van lijmen een kortingscode beschikbaar gesteld. Deze is aan te vragen op de website safeusediisocyanates.eu. Wanneer je gaat registreren kun je dit aanvinken.

Kijk voor meer informatie en de trainingsmodules op safeusediisocyanates.eu.

Vragen stellen kan alleen door leden van de CBM! Bedrijven uit andere branches kunnen contact opnemen met de brancheorganisatie van hun eigen sector.

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij