WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Vergoeding van mondkapjes mag onbelast

Werkgevers mogen mondkapjes onbelast vergoeden of verstrekken aan werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk reizen. Vanwege het coronavirus moet iedereen vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Omdat werknemers niet zonder een mondkapje op met het openbaar vervoer mogen reizen horen de kosten van de mondkapjes daardoor tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer.

De Belastingdienst heeft de vergoedingen voor de mondkapjes voor gebruik in het openbaar vervoer als gerichte vrijstelling aangemerkt. Een gerichte vrijstelling gaat niet ten koste van de vrije ruimte onder de werkkostenregeling. De werkgever moet wel aan de voorwaarden voor deze vrijstelling voldoen. De vergoeding of verstrekking moet nog wel worden aangewezen als eindheffingsloon. Meer over gerichte vrijstellingen is terug te vinden in het handboek loonheffingen 2020.

Vanaf 25 mei tot en met in ieder geval 1 september hoeft er ook geen BTW te worden betaald voor mondkapjes die in Nederland worden gekocht. De Belastingdienst laat weten dat organisaties die mondkapjes verkopen, de voorbelasting kunnen blijven aftrekken. De regelgeving daarover wordt op dit moment uitgewerkt. Het is in elk geval de bedoeling dat de mondkapjes hierdoor goedkoper worden voor consumenten.

Bron: Rendement

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiƫn, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij