WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Veilig online in het buitenland met sTN

Nog een weekje en dan heeft het hele land vakantie. Na 2 jaar corona-perikelen moet je misschien je paspoort verlengen, maar denk ook aan de praktische zaken rondom je zakelijk mobiele abonnement. Thuiskomen met een torenhoge telefoonrekening wil niemand. Met de tips van sTN, telecompartner van CBM, hou je in het buitenland de kosten in de hand en ben je oook nog eens veilig online.

 • Tip 1

Weet welke kosten er in je abonnement vallen
Internet en bellen binnen de EU: sinds 2017 betaal je geen extra kosten meer voor internetten, bellen of sms’en binnen de EU. Je hoeft dus niet meer in de buurt van Breda of Maastricht nerveus je mobiele data op ‘uit’ te zetten.

Het is verleidelijk om nergens op te letten op vakantie, maar dat is niet zo verstandig. Ondanks dat je geen extra kosten betaalt, vliegen de data er in de vakantiemodus meestal wat sneller doorheen dan thuis:

 • Je maakt meer gebruik van routeplanners.
 • Je luistert muziek via je mobiel tijdens lange autoritten -of vliegreis.
 • Je zit wat minder snel op een wifi-netwerk.
 • Je stuurt nét even wat meer foto’s of filmpjes door naar het thuisfront.

Natuurlijk blijft sTN je erop attenderen als je bijna door je bundel heen bent.

Maar let ook op: er zijn abonnementen die ‘onbeperkt data’ heten, maar in de praktijk een limiet hebben in de EU. Bereid je voor en zoek op wat de voorwaarden zijn van jouw abonnement. Bijvoorbeeld: een T-Mobiel @Work Unlimited heeft een bundel in de EU van 25 GB per maand, en niet zoals de naam doet vermoeden ‘onbeperkt’.

Internet en bellen buiten de EU
De tarieven voor bellen en internetten buiten Europa kunnen snel oplopen. 1 MB aan dataverbruik buiten Europa kost je op sommige plekken al een paar euro. Dan kan je wel nagaan wat dat gaat kosten als je even wat foto’s op Instagram bekijkt. Je bent zo heel wat MB’s verder.

Buiten de EU met een mobiel KPN abonnement
Naar het buitenland met een KPN abonnement? Dan is het verstandig om een KPN voordeelbundel te activeren. Zijn je MB’s op? Dan start automatisch een nieuwe bundel. Aanvragen doe je makkelijk en snel door een berichtje te sturen naar de helpdesk van sTN. Maak je (nog) geen gebruik van sTN? Dan kan dit rechtstreeks bij KPN.

Buiten de EU met een mobiel T-Mobile abonnement
Heb je een mobiel T-Mobile abonnement? Koop dan een Travel & Surf internetpas voor een aantal MB’s voor een vaste prijs. Je betaalt je gekochte internetpas via je eerstvolgende factuur. Aanvragen doe je makkelijk en snel door een berichtje te sturen naar de helpdesk van sTN. 

 • Tip 2

Weet wat de grote data-slurpers zijn
Op vakantie zit je vaker zonder Wifi. De data gaat er sneller doorheen dan je misschien denkt.
Maar wat zijn nou de grote data-slupers*?

 • YouTube & Netflix kosten je in goede kwaliteit al 0,5 tot 3 GB per uur
 • Streamen van muziek kost ongeveer de helft aan data vergeleken met video: 250MB-1,5GB
 • Skype, Facetime of videobellen kosten zo’n 240 – 300 MB per uur
 • Facebook of Instagram kosten je zo’n 100 MB per uur

*dit zijn indicaties welke in specifieke omstandigheden kunnen afwijken. Aan deze getallen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend

 • Tip 3

Zo hou je jouw datagebruik in de hand
Tuurlijk kan je opletten hoe vaak je zonder wifi het internet opgaat met je mobiel. Maar wist je dat smartphones ook data versturen als je ze niet actief gebruikt?

Een aantal tips om je dataverbruik in de hand de houden:

 • Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit
 • Stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden
 • Download films, series en muziek vooraf
 • Zet op Facebook en Instagram het automatisch afspelen van video uit
 • Stel je e-mail zo in dat bijlagen niet automatisch downloaden
 • Schakel bij WhatsApp het automatisch downloaden van foto’s en video’s uit
 • Tip 4

Installeer een datamanager
Een datamanager app is een app waarmee je kunt instellen hoeveel data je maximaal wilt gebruiken binnen een bepaalde periode. Daarnaast kun je instellen dat er een waarschuwing wordt gegeven bij een (vooraf ingesteld) datalimiet. Let op: hou wel marges aan voor het instellen van zo’n waarschuwing, want de telling van de provider kan verschillen van de datamanager.

2 gratis datamanager apps:

 • My Data Manager
 • Data Usage

Daarnaast kun je tegenwoordig bij de meeste providers via de app gemakkelijk je verbruik inzien.

Bonus tip: even helemaal geen telefoon.
We snappen het: je bent ondernemer, je werk is je #1 passie, niemand kan het werk beter doen dan jij. Ook op vakantie gaat het ondernemersleven gewoon door. Maar een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken. De beste ideeën ontstaan namelijk in rust, zónder prikkels van mobiele apparaten.

Na het lezen van deze tips toch nog vragen?
Dan staat de helpdesk van KHN Telecom  voor je klaar! Neem voor vragen óf advies contact op met de helpdesk. Dit kan tijdens kantooruren door te bellen naar:  0348 – 49 50 51  of een mailtje te sturen naar helpdesk@stn.nl

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij