WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Veel potentie voor nieuwe gecertificeerde houtsoorten!

Recent zijn maar liefst 50 voorbeeldprojecten aan de Houtdatabase toegevoegd waarin minder bekende, nieuwe houtsoorten zijn toegepast. Deze houtsoorten hebben veel potentie door hun technische eigenschappen en brede inzetbaarheid.

Onderstaand persbericht hebben wij ontvangen van Centrum Hout en Stichting Probos:

Recent zijn maar liefst 50 voorbeeldprojecten aan de Houtdatabase toegevoegd waarin minder bekende, nieuwe houtsoorten zijn toegepast. Deze houtsoorten hebben veel potentie door hun technische eigenschappen en brede inzetbaarheid. Door het raadplegen van deze recente voorbeelden kunt u zien welke nieuwe houtsoorten al in de praktijk worden toegepast. Samen met de uitgebreide informatie in de Houtdatabase kunt ook u deze nieuwe houtsoorten succesvol toepassen in uw eigen projecten.

In de praktijk
De toegevoegde voorbeeldprojecten laten zien waar recent in bouw- en gww-projecten deze minder bekende houtsoorten (Engels: Lesser Known Timber Species – LKTS) zijn toegepast, zoals Faveira amargosa, Gonçalo alves, Guariuba, Mandioqueira, Okan, Roupala, Tatjuba, Timborana en Uchi torrado.  Ook is er een selectie van internationale publicaties over deze houtsoorten en hun eigenschappen opgenomen in de database. De houtdatabase is verder uitgebreid met een Engelstalige pagina met voorbeeldprojecten en literatuur over minder bekende houtsoorten. 

Over de Houtdatabase
In de houtdatabase (www.houtdatabase.nl) worden 219 houtsoorten en 15 plaatmaterialen beschreven die kunnen worden toegepast in de woning- en utiliteitsbouw en de grond-, weg-, en waterbouw (gww). Deze online database bevat onder andere informatie over houteigenschappen, gecertificeerde leveranciers, duurzaam inkopen en keurmerken voor duurzaam bosbeheer, en nu ook meer dan 200 voorbeeldprojecten. De Houtdatabase wordt maandelijks door gemiddeld 3600 bezoekers geraadpleegd.

Een etalage voor minder bekende houtsoorten
Met de certificering van duurzaam bosbeheer in de tropen, komen er steeds meer nieuwe (minder bekende) houtsoorten beschikbaar. Deze houtsoorten veroveren, ondanks hun potentie, vaak met moeite een positie op de markt. Het gebruik van een breed palet aan houtsoorten uit gecertificeerde bossen (dus ook de minder bekende) is echter juist van belang voor economisch rendabel en duurzaam bosbeheer. De Houtdatabase is bij uitstek een etalage voor minder bekende, gecertificeerde houtsoorten! De recente toevoeging van 50 voorbeeldprojecten betekent dat de houtdatabase nog beter kan worden benut voor het delen van praktijkervaringen met minder bekende houtsoorten. Bovendien hopen Centrum Hout en Probos, dat de voorbeeldprojecten ook dienen als inspiratiebron voor toepassing van hout in andere projecten.

Inspiratie voor andere landen
De Houtdatabase is uniek in de wereld. Door het aanbieden van een Engelstalige pagina met informatie over de houtdatabase wordt de aandacht gevestigd op deze tool waarmee in Nederland informatie over de toepassing en verkrijgbaarheid van houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen wordt ontsloten. Daarnaast willen Centrum Hout en Probos internationale partijen inspireren om kennis en praktijkervaringen met minder bekende houtsoorten te delen.

Meer info
De recente uitbreiding van de database is in opdracht van Centrum hout uitgevoerd door Stichting Probos met financiering van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de European Sustainable Tropical Timber Coalition (European STTC) (www.europeansttc.com).

Voor vragen of meer informatie over de hout en houtproducten kunt u contact opnemen met de houtinformatielijn: tel. 0900 – 5329946 (€ 0,15 pm) of houtinformatie@centrum-hout.nl).

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij