WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Volgende fase pilot circulair maken van matrassen

Op 1 november 2019 is, op initiatief van Koninklijke CBM, een consortium aan de slag gegaan met het thermochemisch behandelen van matrasafval. Onder de naam PRIMA-project (Pyrolyse Recycle Initiatief voor Matrassen) worden opschalingskansen onderzocht voor een circulaire methode voor verschillende materialen.

Het PRIMA-project leidt potentieel tot een jaarlijkse reductie van 35kt CO2 door de matrasindustrie in 2025, indien we de totale afvalstroom van 8 miljoen kg jaarlijks chemisch gaan recyclen in plaats van verbranden.

De komende maanden worden voor een aantal gedefinieerde materialen uit oude matrassen (PU, latex, textiel, lijmresten), grootschalig testen gedraaid op twee speciaal gebouwde proefinstallaties in Farmsun (Enerpy) en Moerdijk (Waste4me).

Door een uitgekiende thermo-chemische behandeling van deze materialen hopen we chemische bouwstenen te creƫren, waarmee DOW chemicals mee verder kan. Dit project is breed ondersteunt vanuit de bedding industrie, en heeft een subsidie gekregen vanuit RVO Nederland. CBM hoopt de resultaten te kunnen presenteren rond de zomer van dit jaar.

 

Het PRIMA-project
Sinds 2015 worden oude matrassen als een aparte 14e mono stroom ingezameld bij de milieustraten. Jaarlijks komen 90% van deze matrassen via deze weg vrij voor afvalverwerking. Het andere gedeelte wordt nu ingezameld via de detaillisten die deze matrassen dan ook aan de afvalverwerkers aanbieden.

LEES MEER OVER DE PILOT

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij