WORD LID BEL ONS MAIL ONS

In twee sessies pionieren bij Leeuwerik

Pionieren was het thema van een ontbijt- en BBQ-sessie. Elke sessie had andere sprekers en één vast onderdeel: een rondleiding bij gastheer Leeuwerik Plaat door het nieuwe pand met de laatste productietechnologie. Echte pioniers die mannen en vrouwen van Leeuwerik.

Ochtendsessie

Na het ontbijt greep dagvoorzitter Katja Jonker de koe gelijk maar bij de horens: ‘laat je inspireren door de pioniers die aan het woord komen en ga daarna zelf aan de slag’. Ze gaf het woord aan Paul de Ruijter van De Ruijter Strategie. Hij vertelde over de S-curve die alle bedrijven doormaken: groei, constante markt, vervolgens stagnatie en krimp. In die laatste fase is het tijd om te gaan pionieren. Om de praktijk in de interieurbouw en meubelindustrie erbij te halen interviewde Paul drie echte pioniers: Gerard Koelewijn (Easypers), Wim van Ast (Arco en Naoberkrediet) en Floris Venneman (Van der Deen Wonen). Gerard heeft met een extreem zware ‘schuurmachine’ allerlei nieuwe markten kunnen betreden. Met het idee HPL-deuren te kunnen renoveren bleek hij bijvoorbeeld ook tunnelelementen vlak te kunnen maken. Van tevoren niet bedacht: maar door naar B te bewegen was er in gebied C voor Gerard ook ineens een markt te zien. Wim van Ast was als eigenaar van Arco ook altijd bezig met pionieren, zo heeft hij designcentra in Utrecht en Keulen opgezet. Met zijn rol binnen Naoberkrediet ondersteunt hij nu andere ondernemers die pionieren. Ook Floris Venneman kiest niet voor de makkelijke weg, door middel van een management buy-in is hij inmiddels eigenaar geworden van Van der Deen Wonen. Als creatieveling ziet Floris allerlei manieren om de woonbranche te vernieuwen. Wim van Ast was direct enthousiast en wilde graag een keer met Floris om tafel.

Daarna was het tijd voor een rondleiding door het indrukwekkende pand. Vol passie en trots vertelden de mensen van ‘De Leeuwerik’ over werkwijzen, productietechniek en architectuur. Nog onder de indruk van hetgeen dat de aanwezigen net gezien hadden was het tijd voor de laatste spreker: Daniëla Schelle van Kraaijvanger Architecten. Zij vertelde over cradle to cradle, de rol van de interieurbouwer en de oplossingen die interieurarchitecten moeten bedenken.

BBQ-sessie

De ochtenddauw had plaats gemaakt voor een aangenaam zonnetje. Rond de klok van vier uur opende Katja Jonker voor de tweede maal een sessie. Zij kondigde professor dr. Peter Vink aan, die ondernemers inspireerde over het belang van de omgeving. Een goed interieur draagt bij aan de productiviteit van de werknemer en het welzijn van een klant. Dus interieurbouwers verkopen niet alleen design maar ook productiviteit, omzet en klanttevredenheid. Na Peter was het woord aan Michel van Tongeren van SVT, hij ging in op de stormachtige wereld van retailers. Als interieurarchitect voor retailers heeft hij vele jaren ervaring met design, strategie en branding. Retail is een complexe branche waar alles moet kloppen. Michel vertelde welke factoren allemaal van belang zijn maar de laatste woorden gaven aan waar het daadwerkelijk om draait: liefde voor het vak. Deze sessie werd afgesloten met de rondleiding. Ruim 50 gasten werden door de fabriek rondgeleid en konden daarna aansluiten voor een overheerlijke BBQ.

Al met al een hele geslaagde dag. Alle mensen van Leeuwerik: bedankt voor de gastvrijheid!

Adviseurs

Marc Mulder
Adviseur vakopleiding en scholing
  023 515 88 00
mail mij