WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Toekomst van woonmeubelindustrie vraagt om vergaande samenwerking

De laatste 15 jaar ziet Koninklijke CBM, branchevereniging van de meubelindustrie en interieurbouw, het aantal woonmeubelfabrikanten in Nederland dalen. De productie verplaatst zich naar het buitenland, er is geen bedrijfsopvolging of bedrijven gaan failliet. Toch zijn er veel startups en volop kansen. Hoe ziet de toekomst van de woonmeubelindustrie in Nederland eruit? Reden voor CBM om een event te organiseren waar dit thema centraal staat. 

Na een rondleiding door de prachtige fabriek van Leolux gaven drie sprekers vanuit hun eigen invalshoek hun visie op de toekomst. Daardoor geïnspireerd gingen de deelnemers in gesprek over  de kansen voor de Nederlandse woonmeubelindustrie. Belangrijkste conclusies zijn dat samenwerking noodzaak is, zowel tussen meubelfabrikanten als in de keten met retailers, toeleveranciers en andere branches. Authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid zijn cruciaal voor marketing. Fabrikanten moeten meer in beeld krijgen wat de consument wil en inspelen op de trends en ontwikkelingen. Online verkoop biedt een kans, maar de kracht zit vooral in de combinatie online en offline. 

Harry Bijl van INretail gaf zijn visie over Retail 2030 die veel nieuwe technologische ontwikkelingen gaat doormaken. De retail zoals deze nu bestaat heeft geen overlevingskans. De klant krijgt meer inspraak in hoe een product eruit ziet, terwijl de retailer zich ontwikkelt van verkoper naar allesweter. Winkelen wordt meer een beleving en bezit van producten verschuift naar gebruik. Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. 

Damien Poelhekke van MADE.COM ziet vooral kansen en groeimogelijkheden in de combinatie van online en offline. Het grote succes van MADE.COM is dat zij meubelen rechtstreeks vanaf ontwerp en productie aan de consument leveren waardoor de prijs tot 70% lager blijft. MADE.COM bood in eerste instantie alleen online design producten aan, nu hebben ze 7 Europese flagshipstores. In die gebieden stijgt de omzet flink. De focus van het bedrijf ligt momenteel op de technologie in het klantcontact. Het gebruik van de MADE.COM-tablets in de winkels levert een verdubbeling op van de orderwaarde. 

Patrick Schreudering, financieel directeur van Leolux, schetste een beeld van de exponentieel snelle ontwikkelingen in de woonmeubelindustrie. Overleven is mogelijk door het creëren van onderscheidingsvermogen. De drie sleutels tot succes bestaan volgens Schreudering uit inspiratie opdoen buiten je bedrijf, innovatie en vernieuwing inzetten en vergaande samenwerking, waarbij CBM een belangrijke rol speelt.

Adviseurs

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij