WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Tienduizenden werkgevers moeten deel van coronasteun terugbetalen

Tienduizenden werkgevers die ruim twee jaar geleden loonsteun ontvingen van de overheid vanwege de coronacrisis moeten geld terugbetalen. Het gaat tot nu toe om 39.000 bedrijven waarvan uitkeringsinstantie UWV in totaal 1,4 miljard euro terug wil. Er zijn ook werkgevers die juist recht hebben op aanvullende loonsubsidie. Zo heeft luchtvaartmaatschappij KLM voor de periode van juni tot en met september 2020 recht op nog eens 59 miljoen euro.

Werkgevers konden vanwege de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een deel van de loonkosten vergoed krijgen bij fors omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. Die regeling moest massaal banenverlies voorkomen.

Het bedrag waar werkgevers recht op hadden, hing af van het uiteindelijke verlies aan inkomsten en de loonkosten. Maar het UWV maakte eerst voorschotten over op basis van het geschatte omzetverlies.

De uitkeringsinstantie kende tussen juni en september 2020, de tweede periode waarin NOW-geld beschikbaar was, aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toe. Van zo’n 55.000 werkgevers is bekend waar ze definitief recht op hadden voor die maanden.

Ongeveer zeven op de tien werkgevers moeten NOW-steun terugbetalen. Bij 42 procent gaat het zelfs om het hele bedrag aan ontvangen steun, bijvoorbeeld omdat het omzetverlies niet groot genoeg was of de werkgever afzag van de steun. Een kleine groep werkgevers liet na om aan te geven hoeveel omzet ze daadwerkelijk waren verloren en moet daarom alles terugstorten.

Bron: nu.nl

Adviseurs

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij