WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Steunpakket 2.0

In maart was er nog hoop op een korte dip en snel herstel. Die hoop is nu even vervlogen en is het noodzakelijk om het steunpakket daarop aan te passen en te verlengen.

Op 20 mei werd daarom het nieuwe steunpakket bekend gemaakt. Het totale pakket aan maatregelen vindt je hier: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/20/coronavirus-verlenging-en-uitbreiding-noodpakket-banen-en-economie.

De belangrijkste wijzigingen:

 • NOW verlengd met een aantal verschillen:
  • de boete die werkgevers moeten betalen wanneer zij personeel ontslaan en gebruikmaken van loonsubsidie komt te vervallen. De correctie op de hoogte evan de subsidie blijft wel bestaan.
  • Bedrijven verklaren bij de nieuwe NOW-aanvraag wel dat zij overleggen met vakbonden als zij voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag willen aanvragen.
  • De vaste (forfaitaire) opslag wordt verhoogd van 30 naar 40 procent.
  • Werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Ter ondersteuning van initiatieven van sociale partners trekt het kabinet daarvoor 50 miljoen euro
 • Nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB
  MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen – bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) – een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Bedrijven krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) een tegemoetkoming voor hun vaste lasten tot een maximum van 20.000 euro voor de komende drie maanden. Er is één miljard euro beschikbaar als tegemoetkoming voor deze ondernemingen waar meer dan 800.000 mensen werken. In aanmerking komen de getroffen sectoren uit de TOGS-regeling.
 • TOZO aangepast:
  Zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning vragen, moeten binnenkort bijvoorbeeld het inkomen van hun partner opgeven, waar dat de afgelopen drie maanden niet hoefde.

Verlenging belastingmaatregelen
De periode waarin getroffen ondernemers belastinguitstel kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 september 2020.

Lees ook ons Corona-dossier, wij vatten de belangrijkste zaken voor ondernemers hieronder samen, inclusief verwijzingen naar betrouwbare bronnen. Dit dossier wordt continu geüpdatet en bevat nu ook een richtlijn ‘Voorkom corona’ voor meubelindustrie en interieurbouw met informatiemateriaal en posters voor bijvoorbeeld werkplaats of kantoor.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij