WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Spooknota’s in omloop

Er zijn volgens de Fraudehelpdesk weer verschillende ‘spooknota’s’ in omloop. Dit zijn ‘nepfacturen’ die verstuurd worden uit naam van een bestaand bedrijf. Deze zijn nauwelijks van echte facturen te onderscheiden, waardoor het geloofwaardiger is voor de ontvanger. Wie de kleine lettertjes niet leest en ‘gedachteloos’ betaalt, zit dan vaak vast aan een langjarig contract.

Hieronder een overzicht van recente spookfacturen:

  1. Zogenaamd vanuit De Telefoongids & Gouden Gids (DTG) worden er e-mails gestuurd met in de bijlage een factuur voor een advertentieprogramma. Men moet hiervoor € 786,50 overmaken. De factuur ziet er exact zo uit als de echte facturen van DTG. Alleen de klantnummers, factuurnummers en de adresgegevens komen niet overeen met de echte klantgegevens. Ook staat er in de spookfactuur een Roemeens bankrekeningnummer, dat niet van DTG is. Bekijk het voorbeeld. 
  2. Verschillende ondernemers laten weten dat zij benaderd zijn door ‘World Organization Intellectual Property’. Het zou gaan om een registratie van bedrijfsgegevens, maar wie de kleine lettertjes goed bekijkt, ziet dat het hier een aanbod betreft. Zich laten registreren bij deze organisatie kost een kleine € 2.000,-, maar het is geen officiële bedrijfsregistratie. Bekijk het voorbeeld.
  3. WTP Trademark Publication verstuurt aanbiedingen die sterk lijken op een factuur. Wie goed leest, ziet dat het slechts een offerte is. Deze ‘aanbieding’ gaat over de registratie van gegevens van de geadresseerde ondernemer. De afzender heeft echter niets te maken met de officiële instanties waar een handelsmerk kan worden vastgelegd. Wie de € 890,- betaalt, gaat bovendien een overeenkomst aan voor drie jaar. Bekijk het voorbeeld.

Factuur ontvangen?
Heb je een van deze ‘facturen’ ontvangen, dan hoef je hier niet op te reageren. Je kunt de mail doorsturen naar valse-email@fraudehelpdesk.nl en vervolgens verwijderen uit je mailbox. Als je toch hebt betaald, doe dan aangifte bij de politie. Controleer ook de algemene voorwaarden om te zien of de overeenkomst moet worden opgezegd om een verlenging te voorkomen.

Advies
Controleer altijd de afzender van de post die je ontvangt. Lees vooral ook de ‘kleine lettertjes’ goed door voordat je betaalt. Omdat dit geen factuur is maar een aanbod, is er geen verplichting om te betalen. Je kunt het aanbod weggooien zonder verdere consequenties.

Bron: VNO-NCW en MKB-Nederland

Adviseurs

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij