WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Sector pakt eigen verantwoordelijkheid voor matrasprobleem

Koninklijke CBM heeft samen met de belangrijkste partners in de keten concrete plannen ontwikkeld voor het recyclen van matrassen, het icoonproject in de transitieagenda Consumptiegoederen.

Jaarlijks belanden meer dan een miljoen gebruikte matrassen in de verbrandingsovens. Als belangenbehartiger van meubel- en matrasproducenten vinden wij dit niet langer uit te leggen aan de maatschappij en aan ons nageslacht. Daarom hebben wij in 2019 de handschoen opgepakt en met alle relevante partijen in de matrasketen een breed gedragen oplossing ontwikkeld in de vorm van een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid (upv). Alle spelers in de matrasketen dragen hun steentje bij aan de duurzame oplossing van ons matrasprobleem.

De uitkomsten van het recente ABN-AMRO onderzoek zien wij als een steun in de rug voor onze vrijwillige upv-aanpak. Het onderzoek toont aan dat consumenten bereid zijn bij de aankoop van een nieuw matras een verwijderingsbijdrage te betalen van rond de tien euro. Op 14 september 2019 hebben wij ons gezamenlijke voorstel in een formele brief aangeboden aan de staatssecretaris van I&W, Stientje van Veldhoven. Zodra zij ons voorstel overneemt, gaan we er direct mee aan de slag. 

 

lees meer over de pyrolysepilot matrasafval


De Johan Cruijff ArenA zit vaak vol met fans. We kunnen het stadion echter ook elk jaar vullen met afgedankte matrassen. Nu wordt nog 2/3 verbrand. Dat is onnodig, want recycling kan!

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij