WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Schuurmaat: de oplossing voor het schuren van rondingen

Drie maanden geleden vulden meer dan 100 van onze leden de enquête in over het schuren van rondingen. De vragen waren uitgezet door Jelle van Baar, Tim Duivenvoorden, Marco Molenaar en Ties Ransijn, vier eindejaarstudenten Technische Bedrijfskunde aan Inholland Alkmaar. Met de resultaten uit de enquête in het achterhoofd ontwikkelden zij de Schuurmaat, een innovatief verstelbaar schuurhulpstuk, waarmee elk rond en complex profiel te schuren is.

Innoverend product
‘Breng een innoverend product op de markt’. Dit was het doel waarmee de studenten hun eerste brainstormsessie ingingen: “Vier uur later hadden we een lijst vol ideeën die het allemaal niet waren. De volgende dag deden we het anders. We gingen de stad in, langs de lokale middenstand, met de vraag: ‘Welke irritaties ondervindt u tijdens uw werkzaamheden?’. Van slager tot fietsenmaker, de hele stad werd afgewerkt. Bij het horen van de irritaties van de meubelmaker viel ineens het kwartje. Alle houtbewerkers die wij spraken ondervinden hetzelfde probleem, namelijk een gebrek aan geschikt gereedschap voor het schuren van ronde en complexe profielen.”

Resultaat
Na 10 prototypes en vele uren besteed aan het schuren van hout, is het de studenten gelukt een innovatief product te ontwikkelen met een hoge kwaliteitsstandaard. Inmiddels is de productie in volle gang. De Schuurmaat is een ergonomisch gevormd epoxy bakje, die zowel links- als rechtshandig te gebruiken is. Aan de onderkant van de schuurmaat worden 40 plaatjes met gelijke druk 2 centimeter naar buiten gedrukt. Zo neemt het product elk profiel over en kunnen ook de diep gelegen stukken worden geschuurd. Na het overnemen van het profiel kunnen de plaatjes gefixeerd worden. Zo wordt vormverlies bij schuurwerkzaamheden voorkomen. Schuurpapier wordt na het overnemen van het profiel over de plaatjes gevormd en vastgezet aan de klittenbandstroken aan de zijkant. De multifunctionaliteit en het gebruiksgemak van de Schuurmaat levert tijdsbesparing voor de gebruiker op.

Recycling
Jelle, Tim, Marco en Ties vinden repareren en onderhouden belangrijk. Hun missie is daarom een halt toe te roepen aan de ‘weggooi-cultuur’. Zo zetten zij zich in om het werkgemak van houtbewerkers te verbeteren en de onderhoudbaarheid van houten producten te verhogen.

Kijk voor meer informatie op schuurmaat.nl 

 

Jelle van Baar, Tim Duivenvoorden, Marco Molenaar en Ties Ransijn

Adviseurs

Loesje Overbeke
Communicatie
  0235158841
mail mij