WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Samen veilig doorwerken

In deze tijd van corona komen regelmatig vragen bij CBM binnen over hoe bij specifieke situaties met de veiligheid moet worden omgaan. Aangezien er nog geen wetgeving is, is er door diverse brancheverenigingen uit de bouw, de vakbonden en de overheid het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Wij volgen dit protocol ook. Hieronder worden enkele concrete situaties beknopt beschreven. Lees het protocol voor de exacte tekst.

Mogen mijn medewerkers nog samen reizen in een auto of bus?
Dit mag indien het echt niet anders te regelen is (zie voorwaarden in het protocol). Regel dan extra ventilatie in het vervoersmiddel door het raam te openen bij mooi weer of gebruik het ventilatiesysteem. Laat medewerkers telkens op dezelfde plek plaatsnemen. Houd onderling zoveel mogelijk afstand en houd bij in- en uitstappen 1,5 meter aan. Zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes.

Kan ik nog bij mensen thuis werken?
Dit kan. Vraag vooraf wel uitdrukkelijk instemming van bewoners/huurders/gebruikers voor toegang. Vraag vooraf ook of klanten of huisgenoten/collega’s etc. gezondheidsklachten hebben in relatie tot corona (hoesten, keelpijn, koorts) of dat ze behoren tot de categorie kwetsbare personen. Vraag vervolgens de klanten om hun huis goed te ventileren. Klanten moeten 1,5 meter afstand houden. Wanneer klanten of huisgenoten coronasymptomen hebben of wanneer ze behoren tot een bepaalde risicogroep, dan gelden specifieke maatregelen. Lees hiervoor het protocol.

Mogen op een locatie meerdere mensen samenwerken?
Dit kan, maar neem de volgende maatregelen. Bepaal een maximum aantal aanwezigen in de ruimte, zodanig dat 1,5 m afstand gehouden kan worden. Houd ook bij het betreden van een ruimte rekening met 1,5 m afstand. Spreid de lunchtijden of bied extra ruimtes aan. Wees er bij instructies alert op dat iedereen op 1,5 m van andere personen kan blijven. Geef de instructie eventueel in meerdere kleine groepen. Zorg dat de ruimtes vaker schoongemaakt worden en dat er zeep/ontsmettingsmiddel en wegwerphanddoeken aanwezig zijn.

Uitgebreidere informatie is te vinden in het protocol. Hieronder ook nog even de algemene regels van het RIVM:

  • Houd minimaal 1,5 m afstand van andere mensen
  • Geef andere mensen geen hand
  • Was regelmatig je handen
  • Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals snotteren, hoesten, keelpijn of koorts
  • Blijf thuis als je huisgenoten hebt met koorts
  • Als je niest of hoest, doe dat dan in je elleboogholte
  • Als je je neus snuit, gebruik dan papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij