WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Ruim 280 CBM-leden hebben informatieplicht energiebesparende maatregelen

In 2019 verandert het Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent als ondernemer verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen vijf jaar terug verdienen.
Verbruikt je bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (equivalent)? Dan val je onder deze wettelijke informatieplicht.
Uiterlijk 1 juli 2019 moet je rapporteren bij het e-loket van RVO, welke energiebesparende maatregelen je genomen hebt. Wanneer je dit niet doet, volgen er sancties. Daarmee wil de overheid de energiebesparing bij bedrijven en instellingen versnellen.

Erkende Maatregelenlijst
Binnenkort publiceert de overheid de definitieve ‘Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML)’ met specifieke maatregelen die gelden voor bedrijven in de meubelindustrie en interieurbouw. Hierin staan maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Ieder bedrijf is wettelijk verplicht de ‘erkende maatregelen’ uit te voeren en moet vóór 1 juli 2019 de overheid hierover informeren. Zodra de definitieve lijst met ‘Erkende maatregelen’ in de Staatscourant gepubliceerd is, informeren we je hierover via de nieuwsbrief. Ons advies luidt daarom ook: wacht niet te lang, maar ga zo snel mogelijk aan de slag.

e-Loket en e-Herkenning
Valt je bedrijf onder de informatieplicht, dan moet je die informatie aanleveren via het e-Loket van RVO.nl. Dit e-Loket wordt in maart 2019 geopend. Hiervoor heb je E-herkenning nodig. Als je nog niet in het bezit bent van een E-herkenning, dan moet je die zo snel mogelijk aanvragen. CBM gaat een procedure ontwikkelen om de leden hiermee te ondersteunen.

Wat doet CBM voor de leden?
Wij houden je de komende tijd op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied, zodat je voor 1 juli 2019 kunt voldoen aan de wettelijke informatieplicht. CBM informeert je via de wekelijkse nieuwsbrief en website met daarop: documenten, instrumenten, cruciale data en deadlines etc.
Daarnaast ontwikkelen we een ‘CBM Energy Check’, waarmee je kunt ‘checken’ welke ‘Erkende Maatregelen’ je al genomen hebt en welke je nog moet nemen. Kortom, uit deze energycheck rollen de gegevens die je nodig hebt voor de informatieplicht.

Meer weten?
Wil je nu al werk maken van energie besparen én duurzaam ondernemen of nu al meer weten over de gevolgen voor je bedrijfsspecifieke situatie, schroom dan niet om contact op te nemen met de CBM. Onze adviseur Dirk van Deursen is als volgt te bereiken. E: vandeursen@cbm.nl of T: 023-5158800.

Informatiebron en E-loket: RVO.nl 
Informatie over E-herkenning

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij