WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Risico dekken met het CBM energiecollectief

De kans is groot dat u als lid van de CBM al deelneemt aan het energiecollectief. Het energiecollectief biedt deelnemers een zo gunstig mogelijke prijs voor gas en elektriciteit. In totaal kopen wij circa 325 miljoen kWh aan elektriciteit en 80 miljoen m3 gas in. Goed voor een bedrag van 45 miljoen euro. Daarom zijn wij voor energieleveranciers een interessante partij om zaken mee te doen. In de vergelijking van onze tarieven met die van concurrenten, blijkt dat het energiecollectief van CBM jaar na jaar 10 tot 30% goedkoper is.

Vermijden van risico’s
Een van de belangrijkste aspecten bij de inkoop van gas en elektriciteit is om dit tegen een zo laag mogelijk risico te doen. Specialisten houden daarom de energiemarkt en de ontwikkelingen in de wereld nauwlettend in de gaten. Zij kopen op strategische momenten energie in voor de komende jaren. De prijzen van het energiecollectief zijn het gemiddelde resultaat  van die inkoopmomenten. Zo wordt het risico van plotselinge prijsstijgingen beperkt.

Het vergelijken van prijzen
Soms vragen deelnemers van het energiecollectief om offertes van andere leveranciers te beoordelen. Wat daarbij opvalt, is dat bedrijven vaak met lage dagprijzen worden gelokt. In een markt met dalende prijzen is dat een eenvoudige manier om klanten te werven. Bedrijven worden, zonder dat ze het merken, voor meerdere jaren gecontracteerd voor een vaste prijs. Het ogenschijnlijk lage tarief wordt daarmee in de opvolgende jaren ruimschoots gecompenseerd. Daarnaast wordt er vaak niets gedaan aan het vermijden van risico’s tegen prijsstijgingen in de jaren na het eerste jaar.

Conclusie: “Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo”.

Ontwikkeling van de energiemarkt
De afgelopen jaren zijn de prijzen voor gas en elektriciteit, tegen alle verwachtingen in, steeds verder gezakt. Een van de oorzaken is de ontwikkeling van de olieprijs. Begin 2015 was de prijs voor een vat olie rond de 60 dollar terwijl de prijs op dit moment rond de 43 dollar is. Hoewel het verband tussen de olieprijs en de prijs voor gas en elektra niet direct is gekoppeld, hebben deze wel degelijk invloed op elkaar. Het gevolg hiervan is dat in het begin van 2015 voor een hogere prijs is ingekocht dan tegen het einde van dat jaar.

Extra voordelen van het CBM energiecollectief
U heeft geen afnameverplichting. Het kost u dus niets extra op het moment dat u ineens veel meer of minder energie gaat gebruiken.

Het energiecollectief heeft ruimere daluren dan andere aanbieders. De meeste aanbieders hanteren daluren tussen 23:00 en 7:00. Bij CBM zit u in het lage elektriciteitstarief tussen 20:00 en 8:00. Als de werkdagen bij uw bedrijf vroeg starten, kunt u hiermee nog eens 15% extra besparen.

Neemt u op dit  moment nog geen deel aan het energiecollectief, neem dan eens vrijblijvend contact op met Marc Mulder en informeer naar de mogelijkheden.

 

 

Adviseurs

Marc Mulder
Adviseur vakopleiding en scholing
  023 515 88 00
mail mij