WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Overzicht van de coronaversoepelingen

In de persconferentie van vrijdag 18 juni jl. zijn diverse versoepelingen aangekondigd. Hieronder volgt een overzicht:

  • Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met de werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’, verandert dus. Let wel op dat op kantoor altijd de anderhalvemeterregel blijft gelden, ook in de lift of in de kantine. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd, blijft de mondkapjesplicht gelden.
  • Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan, zodat er minder drukke plekken zijn waar mensen elkaar tegenkomen. Niet alleen buiten, maar bijvoorbeeld ook in de hal op kantoor, bij het begin en eind van het werk. Werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk reizen, moeten er rekening mee houden dat een mondkapje in het OV en op stations verplicht blijft.
  • Met de toestemming om weer voor de helft van de tijd naar het werk te gaan, en niet volledig, probeert de overheid grote drukte op kantoor te vermijden. Het is de bedoeling dat werknemers onderling de anderhalvemeterregel op kantoor kunnen respecteren. Werkgevers moeten er dus op toezien dat kantoren zo zijn ingericht dat werknemers veilig (met voldoende afstand van elkaar) op kantoor kunnen werken.
  • Er mogen weer grote vergaderingen worden belegd, of samen worden gegeten in het bedrijfsrestaurant. Dat mag zonder mondkapje, als anderhalve meter afstand van elkaar wordt gehouden. Met veel mensen uren in een bedompte vergaderzaal verblijven, is echter niet de bedoeling. Het RIVM geeft daarom richtlijnen voor het ventileren op het werk.
  • Bij congrescentra met een theateropstelling, kan nog niet elke stoel bezet worden. Bij een restaurantopstelling moeten tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2.
  • Met een coronatoegangsbewijs (na negatief testen, een volledige vaccinatie of een herstelbewijs), vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de CoronaCheck app. Let er wel op dat u als werkgever geen medische gegevens van werknemers mag verwerken! Dus ook niet of werknemers wel of niet gevaccineerd zijn, of een groen vinkje hebben in de CoronaCheck app.
  • Er mag ook weer samen iets gevierd worden. Maar let er dan wel op dat de basisregels in acht worden genomen. Dus geen handen schudden en zoenen van collega’s.
  • Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.
  • Werkgevers kunnen vaccineren stimuleren, bijvoorbeeld door werknemers vrij te geven als zij onder werktijd een afspraak hebben voor een prik. Ook kunt u denken aan een extraatje, maar let er wel op dat u dit niet mag registreren in verband met de privacywetgeving. U mag dus ook niet bijhouden wie wel een prik heeft gehad en wie niet. Lees ook: Vaccineren en werk
  • VNO-NCW wijst werkgevers erop dat zij erop moeten toezien dat werknemers zich aan de basismaatregelen (kunnen) blijven houden. Zorg nog steeds voor kuchschermen, extra mondkapjes, zeep, papieren handdoekje en handgel. Bij de basisregels blijft ook horen dat mensen thuisblijven en testen als zij symptomen hebben van Corona. Zij moeten thuisblijven tot ze een negatieve testuitslag hebben gekregen.

CBM zal binnenkort het corona-protocol voor de branche en bijbehorende posters aanpassen aan de nieuwe regels.

Lees ook ons coronadossier, wij vatten de belangrijkste zaken voor ondernemers hierin samen, inclusief verwijzingen naar betrouwbare bronnen. Dit dossier wordt continu geüpdatet.

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij