WORD LID BEL ONS MAIL ONS

NOW-regeling is geopend

Werkgevers kunnen vanaf maandag 6 april 2020 9:00 uur een aanvraag doen.

De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De tijdelijke NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt.

Via deze link kom je op de site om de NOW aan te vragen: https://www.uwv.nl/werkgevers/overige-onderwerpen/now/.
Ter voorbereiding op de NOW kun je gebruik maken van ons stappenplan, het document met wat je nodig hebt voor de aanvraag en de rekentool.

UPDATE: De NOW-regeling is sinds 6 april actief en de eerste wijziging van de maatregel is al aangekondigd.

In de regeling was geregeld dat het loon van werknemers voor wie een ontslagaanvraag is ingediend, na verhoging met 50%, in mindering werd gebracht op de loonsom van januari 2020 (of, als daar geen loongegevens over beschikbaar zijn, november 2019). Dit had echter als onbedoeld effect dat de verhoging met 50% gedeeltelijk, geheel, of méér dan geheel teniet wordt gedaan, afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies.

Artikel 7 is nu zo aangepast dat het loon van de werknemers (plus verhoging) voor wie een ontslagaanvraag wordt ingediend niet meer op de loonsom in mindering wordt gebracht, maar op de subsidie. De subsidie wordt dan verlaagd met: D x 1,5 x 3 x 1,3 x 0,9, waarbij D staat voor de loonsom in januari 2020, dan wel november 2019. Dit verlaagt de subsidie veel meer dan in de oorspronkelijke opzet.

Voor de volledigheid is het wijzigingsbesluit bijgevoegd.

Lees hier over alle voorwaarden, benodigde zaken en meest gestelde vragen met betrekking tot de NOW-regeling.

Als je de tegemoetkoming niet per direct nodig hebt, neem dan de tijd om de aanvraag goed voor te bereiden, om te voorkomen dat de systemen bij UWV onnodig overbelast worden.

Bekijk voor overige vragen over NOW ons coronadossier (cbm.nl/corona) of neem contact op met onze juridische afdeling: jur@cbm.nl of 023 515 8800.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij