WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Nieuwe regels voor werknemers uit Oekraïne

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, zijn er veel vluchtelingen gekomen naar Nederland. Veel werkgevers hebben deze Oekraïners in loondienst genomen. Voor deze werkgevers gold er vanaf 1 april 2022 een vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning voor deze werknemers uit Oekraïne. Dit verandert vanaf 1 november 2022.

De vrijstelling voor de tewerkstellingsvergunning (TWV) werd ingesteld, zodat de vluchtelingen uit Oekraïne de kans kregen om de juiste documenten op te halen bij de IND. Deze documenten zijn noodzakelijk, omdat dit recht geeft om te mogen werken in Nederland. De overgangsregeling loopt af op 31 oktober 2022. Vanaf 1 november 2022 mogen deze werknemers enkel in loondienst werken met een sticker of een O-document in hun paspoort die ze bij de IND kunnen aanvragen. Deze sticker of O-document is bovendien het bewijs dat zij hier rechtmatig verblijven en bescherming genieten. Het is dus belangrijk dat deze sticker/ O-document aangevraagd wordt.

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan de werknemer een afspraak inplannen om deze documenten te bemachtigen. Er wordt extra mancapaciteit ingezet om iedereen zo snel mogelijk van de documenten te voorzien. Na 31 oktober is het ook mogelijk om deze documenten te verwerven, daarvoor zou je de IND-pagina in de gaten moeten houden.

Kortom, zorg ervoor dat jouw werknemers dit aanvragen en help ze waar nodig.

Adviseurs

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij