WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Mock-up Dutch Windwheel is geopend

Afgelopen dinsdag is de mock-up van de Dutch Windwheel in Diergaarde Blijdorp onthuld. Wethouder Barbara Kathmann verrichtte samen met Adri Bom-Lemstra, lid van het dagelijks bestuur provincie Zuid-Holland, de onthulling. 

De mock-up toont een onderdeel van de Dutch Windwheel, een 174 meter hoog gebouw in de vorm van een ring, dat over een jaar of vijf in Rotterdam zou moeten verrijzen. In het gebouw is plek voor hotels, woningen en kantoren. Het gebouw moet vijf keer zo groot worden als de Markthal. Tegelijkertijd toont de mock-up de stand van de innovaties en fungeert deze als testopstelling voor verdere ontwikkeling van toegepaste slimme producten.

Energie opwekken
“We hebben het gebouw zo ontworpen dat we testen hoe we het gebouw uit losse componenten kunnen ontwerpen”, legt architecte Eline Strijkers uit. “We willen kijken hoe een gebouw in de toekomst kan verbeteren.” Het artistieke bouwsel moet niet alleen volledig zelfvoorzienend worden, maar ook energie leveren aan de omgeving. In de ring wordt daarom windenergie opgewekt. Ook hangt het gebouw vol met zonnecellen. Computers zorgen er voor dat alles in het gebouw zo zuinig mogelijk werkt. Het project zou in 2024-2025 moeten zijn gerealiseerd, denken de initiatiefnemers.

Mock-up
Het afgelopen jaar maakte het Dutch Windwheel Consortium samen met partners uit het Windwheel Innovatieprogramma en met elf MKB’ers een slimme, circulaire en flexibele kantoor-, hotel- en woonruimte. Hierbij werken bedrijven uit de interieurbranche samen met technologiebedrijven die gespecialiseerd zijn in sensoren en ICT. Koninklijke CBM is als penvoerder van de IPC-subsidie nauw betrokken bij het project. Lees hier een eerder bericht over de subsidie.

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij