WORD LID BEL ONS MAIL ONS

MKB kwetsbaar voor cybercrime

Cybercriminelen en digitale spionnen hebben Nederland in het vizier. Niet alleen de overheid en organisaties met hoogwaardige technologie zijn doelwit, ook mkb-ondernemingen krijgen vaker te maken met cyberaanvallen.

Het Rathenau Instituut, een onderzoeksinstituut dat onder meer studies doet naar maatschappelijke effecten van nieuwe technologie, is in dit fenomeen gedoken. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de huidige maatregelen om cybercriminelen buiten de deur te houden niet volstaan. De muren moeten omhoog en de digitale beveiliging moet meer prioriteit krijgen.

Bij zowel burgers als mkb-ondernemingen is de basisbeveiliging vaak niet op orde, stellen de onderzoekers. De wachtwoorden zijn niet sterk genoeg, de updates van beveiligingssoftware worden onregelmatig uitgevoerd en er worden te weinig back-ups gemaakt van belangrijke bestanden.

Bovendien valt niet alles met techniek te ondervangen. De werknemer is vaak ‘de zwakste schakel’. Eén klik op een foute link of het openen van een geïnfecteerde bijlage kan het bedrijfsnetwerk platleggen. En die mails worden steeds geraffineerder. Laatst bleek dat virussen ook via sollicitaties binnenkomen.

Kleinere organisaties hebben bovendien vaak niet de juiste kennis in huis om goed te kunnen beoordelen welke beveiligingspakketten ze het beste kunnen afnemen en kiezen hun pakket vooral op basis van de prijs. Het Rathenau Instituut adviseert om een onafhankelijk expertisecentrum op te richten waar kleinere organisaties kunnen aankloppen voor deskundig advies over digitale beveiliging. Op die manier kunnen zij een betere afweging maken.

Boete op lekken van data
Dat hackers inbreken en gegevens stelen is niet alleen heel vervelend, het kan een organisatie ook op een boete komen te staan in het kader van de meldplicht datalekken. Als een organisatie te maken krijgt met een datalek, moet de werkgever daarvan een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kan een boete opleggen, zeker als dat niet tijdig of juist gebeurt.

Bron: Rendement

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij