WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Mkb is vaak slachtoffer van cybercriminaliteit

Ondernemers in het mkb denken een te kleine vis te zijn voor cybercriminelen, maar uit recente strafrechtrechtelijke onderzoeken blijkt het tegenovergestelde. Juist het mkb is een belangrijk doelwit van cybercriminelen, die tegenwoordig vooral aanvallen plegen in de vorm van ‘Remote Access Trojans’.

Cybercriminelen kunnen zich door aanvallen met een ‘Remote Access Trojan’ (RAT) toegang verschaffen tot het computernetwerk van een onderneming. Met behulp van deze kwaadaardige software krijgen zij vervolgens inzicht in alles wat er op de computers van de betreffende onderneming staat, waaronder bedrijfsgevoelige informatie. Het wijzigen van onder meer bankgegevens wordt op deze wijze wel heel eenvoudig voor kwaadwillenden. Door dit soort praktijken wordt de Nederlandse economie naar schatting voor jaarlijks € 8,8 miljard gedupeerd.

Om zich beter te beschermen tegen deze vorm van cybercriminaliteit doen ondernemers er verstandig aan beter bewust te worden van de risico’s die zij lopen en van de wijze waarop de aanvallen tot stand komen. Dus denk niet “dat overkomt mij niet” het gevaar ligt altijd op de loer.

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij