WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Laaggeletterdheid: zo pak je dat als werkgever aan

Een urenstaat of vakantierooster invullen? Een website opzoeken of mailtje beantwoorden? Bij 1 op de 10 Nederlanders breekt het zweet uit als ze dat moeten doen: ze hebben moeite met lezen en schrijven. En als er zoveel mensen zijn voor wie dit een probleem is, werkt er vast ook iemand met laaggeletterdheid in jouw bedrijf. Maar hoe herken je dat?

De aantallen zijn schokkend: 1,8 miljoen mensen tussen de 18 en 65 jaar in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En dat zijn zeker niet alleen mensen met een migratie-achtergrond. Ruim de helft is in Nederland geboren en getogen.

De gevolgen van laaggeletterdheid zijn groot, óók voor de werkgever. Mensen die worstelen met taal zijn vaker ziek, hebben meer last van stress en zijn minder productief. En wat te denken van de veiligheid op de werkvloer? Taalproblemen veroorzaken 10 procent van de zware ongevallen in de procesindustrie. Om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in onze complexe samenleving is het noodzakelijk om deze basisvaardigheid goed te beheersen. Lees de 5 tips met uitleg hier.

Bewerkt naar een artikel van: VNO-NCW.nl

Adviseurs

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij