WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Krijg inzicht in medewerkers en teams met een DISC-workshop

Op schavenaanjouwtoekomst.nl bestaat de mogelijkheid om een DISC-test te doen. Dit is een analyse die inzicht geeft in de voorkeursstijlen in communicatie en gedrag van personen en team. De DISC-test onderscheidt vier stijlen die in meer of mindere mate aanwezig zijn. Heel kort komt het hier op neer:

  • Dominant = Ga jij uitdagingen aan en ben jij een winnaar?
  • Invloed = Hoe graag wil jij anderen overtuigen en beïnvloeden?
  • Stabiliteit = Ondersteun jij graag anderen om de relatie goed te houden?
  • Conformiteit = Ben jij precies en nauwkeurig om zo moeilijkheden te voorkomen?

Al vanaf het begin zagen we dat hier veel interesse in was. Aan de hand van DISC en de voorkeursstijlen kun je het gesprek binnen een team op gang brengen. Bijvoorbeeld over samenwerking.

Voorkeursstijlen
Door een vragenlijst in te vullen krijgen medewerkers een persoonlijk profiel waarmee aan de hand van 4 kleuren inzicht wordt gegeven in hun voorkeursstijlen op het gebied van gedrag en communicatie. Aan de hand van het profiel begrijp je onder andere waarom een boodschap soms bij de ene persoon anders aankomt dan bij de ander.
Afhankelijk van je voorkeursstijl kan het namelijk zijn dat je meer gedetailleerde informatie wil of een goede onderbouwing van een beslissing. En wil de één brainstormen en met het team een probleem oplossen terwijl de ander er liever even rustig zelf voor gaat zitten. Herken je ook dat sommige mensen direct overgaan tot actie? Of dat iemand juist eerst anderen betrekt en vraagt hoe zij dat voor zich zien?
Het bekende gezegde ‘meerdere wegen leiden naar Rome’ gaat ook hier op. Uiteindelijk kan iedereen tot een zelfde resultaat (willen) komen maar de één doet het rustig of weloverwogen en de ander in hoog tempo of door het hele team eerst te enthousiasmeren.

Teamworkshop
In een teamworkshop komen alle stijlen bij elkaar en kan aan de hand van het teamprofiel ook inzicht worden verkregen in de dynamiek binnen of tussen teams. Je ziet dan ook dat medewerkers verschillende rollen vervullen in het team. Dit zegt niets over de vakbekwaamheid van de medewerkers maar kan wel inzicht geven in waarom sommige dingen niet lekker lopen, of waar mogelijk blinde vlekken zijn. Zijn er bijvoorbeeld voldoende mensen die zich richten op de toekomst en vooruit kunnen kijken? Of is er voldoende oog voor detail? En hoe zit het met het betrekken van collega’s? Is er voldoende daadkracht aanwezig?
Dat bepaalde stijlen niet vertegenwoordigd zijn in een team hoeft geen probleem te zijn maar het is altijd goed om te weten waar mogelijke blinde vlekken zitten zodat je daar op in kan spelen.


Adviseur duurzame inzetbaarhied Anouk van Stipriaan tijdens de DISC-teamworkshop bij Visker Interieur

Een aantal bedrijven heeft al een DISC-workshop gedaan met het team. De workshops zijn enthousiast ontvangen. De medewerkers vinden het interessant om te zien welk profiel ze hebben en het is al snel een onderwerp van gesprek. Onlangs hebben we bijvoorbeeld bij Visker Interieur met het hele team gekeken naar de voorkeursstijlen en wat dat betekent voor de samenwerking. Naast ‘het serieuzere werk’ was er ook ruimte voor wat fun. Want wat zeggen jouw voorkeurstijlen bijvoorbeeld over hoe je je vrije tijd besteedt, of op wat voor manier je vakantie viert?

Meer informatie
Wil je ook iets met DISC doen? Met het MT of met één of meerdere teams of in het kader van individuele ontwikkeling, er zijn allerlei mogelijkheden. Informeer ernaar bij onze adviseurs, Anouk van Stipriaan en Miranda Oosdijk, die officieel DISC-gecertifieerd zijn.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij