WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Kabinet zet tijdelijk subsidieregeling voor energieadvies MKB stop

Het kabinet heeft de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) sinds 14 juli 2022 tijdelijk stop gezet.

Zoals wij vorige week al berichtten kreeg RVO de afgelopen maanden verschillende signalen binnen waaruit bleek dat meerdere energieadviseurs ‘oneigenlijk gebruik’ hebben gemaakt van de regeling, meldt minister Jetten voor Klimaat en Energie. De kwaliteit van de adviezen van energieadviseurs is volgens diverse meldingen onvoldoende en een aantal ondernemers gaf zelfs aan dat ze werden misleid over de subsidieregeling.

Kees Hoogendijk (directeur Koninklijke CBM) ziet het stopzetten van de regeling als een kans om naast MKB Nederland en VNO-NCW mee te denken met de minister. “Er is geen MKB-bedrijf dat het wiel zelf kan en wil uitvinden. Ook niet met de hulp van een adviseur. Deze regeling maakt maar weer eens duidelijk dat de overheid geen weet heeft van de kracht van de sectoren. Wed niet op adviseurs die de branche niet kennen, maar reken op de brancheorganisaties die dat wel doen.”

Volgens de RVO kunnen door de SVM tijdelijk stop te zetten de voorwaarden worden aangepast. En kan de regeling in de toekomst beter ondersteunen bij het verduurzamen van bedrijven. Meest gestelde vragen en antwoorden over het stopzetten van de regeling zijn hier te vinden 

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij