WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Inschrijven UBO-register moet voor eind maart 2022

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie. Meer dan 1,5 miljoen organisaties moeten sinds september 2020, afhankelijk van de rechtsvorm van de organisatie, hun UBO’s inschrijven in het UBO-register. Zorg dat dit voor jouw bedrijf op orde is. Je hebt tot 27 maart 2022.

Waarom is inschrijven in het UBO-register belangrijk?
Het is belangrijk om witwassen en fraude te voorkomen en te bestrijden. Meer transparantie in organisaties helpt hierbij. Daarom heeft elk EU-land een UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, oftewel de ‘uiteindelijke belanghebbende’ van de organisatie. Zo’n 1,5 miljoen organisaties zijn sinds september 2020 verplicht hun UBO’s bij KVK in te schrijven. Maar waarom is dit zo belangrijk? 

Organisaties, die je nodig hebt voor je bedrijfsvoering, zoals banken, beleggingsinstellingen en financiële dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen. Jouw bank, beleggingsinstelling of financiële dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over jouw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten voor een lopend onderzoek controleren wie belang heeft in een organisatie om verdachte personen sneller te vinden.

Hoe doet u de UBO-opgave?
Bestond je bedrijf al voor 27 september 2020? Kijk dan op KVK.nl/ubo of je jouw UBO’s moet inschrijven. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm. Daarna doet de tegenbevoegde van je bedrijf de UBO-opgave. Of je vraagt een notaris dit te doen.
Start je een nieuw bedrijf? Dan registreer jij of je notaris de UBO’s tegelijk met de inschrijving in het Handelsregister. Wie de UBO’s zijn bepaal je in alle situaties zelf.
Door een juiste inschrijving help je mee aan het voorkomen van financiële criminaliteit. En stimuleren we samen een gezond ondernemersklimaat in Nederland, en Europa.

Meer weten over het UBO-register? Ga naar kvk.nl/ubovragen.

 

Adviseurs

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij