WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Groei aantal FSC en PEFC-certificaten dankzij bedrijfskeurmerk STIP

Persbericht van STIP

Dankzij de komst van het STIP-bedrijfskeurmerk stijgt het aantal FSC en PEFC-certificaten in Nederland. Er wordt dus niet alleen meer hout verkocht uit verantwoord beheerde bossen dan vóór STIP – maar de traditionele chain-of-custody certificaten liften hierop ook mee. Dat blijkt uit een enquête* die kenniscentrum SHR hield onder de STIP gecertificeerde-houtbedrijven.

Leveranciers moeten verantwoord hout leveren
Houtbedrijven met het bedrijfskeurmerk STIP garanderen dat zij uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen in- en verkopen. Er zijn dus geen ongecontroleerde ‘reststromen’. Dat maakt STIP uniek en zorgt voor meer aankoop van verantwoord hout. Tegelijkertijd maakt het, blijkt uit de enquête, dat bestaande leveranciers van STIP-bedrijven om daadwerkelijk FSC en PEFC te leveren ook hun FSC- en PEFC-certificaten moeten behalen. Anders koopt het STIP-bedrijf immers niet meer bij hen in. Per saldo komen er daarom meer FSC en PEFC chain of custody gecertificeerde bedrijven bij. “De duidelijke eis en controle op 100% verantwoord inkopen zorgt voor meer en aantoonbaar verantwoord houtaankoop. Dat is goed nieuws voor de stand van zaken met betrekking tot meer verantwoord bosbeheer wereldwijd,” zegt Oscar van Doorn, directeur van SHR in Wageningen.

STIP warm ontvangen in de markt
Het bedrijfskeurmerk STIP werd ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd en mag rekenen op een warme ontvangst in de markt. Inmiddels zijn er al 62 houtbedrijven met het STIP bedrijfskeurmerk. Zij laten zich vrijwillig door een certificatie-instelling controleren om te kunnen garanderen dat zij alleen maar hout uit verantwoord beheerde bossen in- en verkopen. De uiteindelijke doelstelling van STIP (de ‘stip op de horizon’) is dat al het hout dat in Nederland wordt verhandeld en verwerkt ‘goed hout’ is. Zouden alle houtbedrijven STIP-bedrijven zijn, dan was het marktaandeel van hout uit verantwoord beheerde bossen in Nederland dus…. 100%.

* Lees hier de STIP enquête van oktober 2018

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij