WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Gevolgen avondklok voor de branche

Sinds zaterdag 23 januari geldt een avondklok in Nederland. De avondklok wordt verlengd tot en met woensdag 21 april om 04:30 ’s ochtends, maar startte met ingang van woensdagavond 31 maart om 22:00 in plaats van 21:00 uur. Iedereen moet van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. 

Een geldige reden om wel buiten te zijn is wanneer dat moet voor werk, of bijvoorbeeld als je mantelzorger bent. Als er op locatie gewerkt wordt en de werkzaamheden lopen door tot in de avondklok, dan mogen werknemers buiten zijn met een werkgeversverklaring bovenop een eigen verklaring.
Voor zzp’ers is het bijna hetzelfde: je moet ook een ‘Eigen verklaring avondklok’ bij je hebben. Daarnaast heb je een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ bij je die je zelf invult. Daarin neem je ook de (bedrijfs-)naam en contactgegevens van je opdrachtgever op. Als je geen opdrachtgever hebt, vul je je eigen bedrijf in.

De Rijksoverheid stelt alle formulieren beschikbaar op rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok maar je vindt ze ook hieronder. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je je eigen formulieren maakt.

Voor het gemak hebben wij de formulieren voor de werkgeversverklaring en eigen verklaring hieronder opgenomen. Je kunt ze eenvoudig downloaden en uitprinten. Ook vind je een aantal vragen en antwoorden en een poster over de avondklok die je in je bedrijf kunt ophangen.

Poster avondklok
Werkgeversverklaring avondklok
Eigen verklaring avondklok
Q&A’s avondklok 210121

Lees ook ons coronadossier, wij vatten de belangrijkste zaken voor ondernemers hierin samen, inclusief verwijzingen naar betrouwbare bronnen. Dit dossier wordt continu geüpdatet.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij