WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Gehoorbescherming en muziek

De afgelopen tijd komen er bij CBM vragen binnen over gehoorbescherming, muziek en noice cancelling. Steeds meer werknemers willen hun eigen muziek horen tijdens het werk en dragen oortjes. Mag dit vanuit Arbo-wetgeving?

In de Arbowet staat niet letterlijk of oortjes of muziek in de gehoorbescherming mag. Echter, in de Arbowet staat wel dat werknemers een eventueel alarmsignaal moeten kunnen horen. Daarnaast zijn werkgevers verplicht gehoorbescherming bij een geluidsniveau vanaf 80 decibel aan te bieden. Vanaf 85 decibel moet gehoorbescherming gedragen worden. Een makkelijke regel is dat wanneer het nodig is om bij een afstand van 1 meter met stemverheffing te spreken, het geluid te hard is. Dit is vaak bij de houtbewerkingsmachines. Uit voorgaande vloeit ook voort dat het niet verstandig is dat muziek in de oortjes zo hard staat dat daardoor gehoorschade wordt opgelopen. Verder is het natuurlijk van belang dat aan houtbewerkingsmachines geconcentreerd gewerkt wordt, aangezien het gevaarlijke machines kunnen zijn wanneer men is afgeleid.

Het is mogelijk om in het bedrijfsreglement op te nemen dat oortjes bij het werken aan machines niet gedragen mogen worden.

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij