WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Einde onbelaste vaste reiskostenvergoedingen

Eerder berichten wij al over het vervallen van de onbelaste vergoeding voor vaste reiskosten. Bedrijven zetten vanaf komend jaar massaal een streep door de vaste reiskostenvergoeding. Per 1 januari 2021 mogen ze deze vergoeding niet langer belastingvrij uitkeren aan hun thuiswerkende personeel. Werkgevers willen voorkomen dat ze zelf voor de kosten opdraaien.

De overheid heeft besloten dat werkgevers de belastingvrije reiskostenvergoeding tot 1 januari 2021 mogen blijven geven, ook al reizen werknemers vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk. Hierdoor hebben mensen de afgelopen tijd geld gekregen voor onkosten die ze niet hebben gemaakt. Daar heeft de overheid niet moeilijk over gedaan, maar straks moeten werkgevers zélf de extra heffingen voor hun rekening nemen. Dat kan een heel kostbare zaak worden.

Die kosten zorgen ervoor dat werkgevers af willen van zo’n vaste reiskostenvergoeding, zien ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Nu al heeft een deel van de bedrijven deze vergoeding stopgezet. De verwachting is dat ze straks alleen betalen voor de daadwerkelijk gereisde dagen.

Thuiswerkvergoeding
Maar thuiswerken is ook niet gratis. De stookkosten zijn hoger, het stroomverbruik schiet omhoog en het koffiezetapparaat pruttelt op volle toeren. De reiskostenvergoeding compenseerde grotendeels deze extra uitgaven. Nu die wegvalt nemen de kosten voor werknemers toe.

Maar of werkgevers bereid zijn de kosten te compenseren is nog maar de vraag. Wettelijk is er geen verplichting voor werkgevers om de kosten die werknemers maken voor thuiswerken te vergoeden.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij