WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Eerste kamer steunt Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab)

Onder voorwaarde dat minister Koolmees voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe zzp-wet komt, verzekeren de regeringspartijen en SGP in de Eerste Kamer dat zij met het wetsvoorstel zullen instemmen op 28 mei a.s. Als de Eerste Kamer de Wab aanneemt, zal de wet op 1 januari 2020 ingaan.

Zonder een nieuwe zzp-wet bestaat de vrees dat werkgevers naar uitzendconstructies en constructies schijnzelfstandigheid zullen grijpen, omdat flexibele arbeid en payrollconstructies duurder zullen worden. Zo zullen werknemers met een tijdelijk contract duurder worden omdat voor hen een flink hogere WW-premie betaald moet worden. Werknemers die op payrollbasis werken, krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever en ze krijgen recht op pensioen.

Om een adequate wet tot stand te brengen, kan minister Koolmees hard aan de bak.

De Wab wil flexibele arbeid duurder maken, waardoor werkgevers geprikkeld worden om werknemers eerder een vaste baan aan te bieden. Zoals gezegd zal de WW-premie voor tijdelijke werknemers flink omhoog gaan en krijgen werknemers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding.

Daarnaast wordt geprobeerd vaste contracten minder vast te maken. De transitievergoeding voor lange dienstverbanden wordt lager gemaakt. En ontslag zal weer makkelijker moeten worden doordat men ontslaggronden weer mag combineren.

Lees hier welke punten dit zijn. 

Adviseurs

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij