WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Corona-sneltesten

Op 28 oktober heeft het kabinet nieuw beleid aangekondigd als het gaat om het testen op corona. Om sneller en massaler op corona te kunnen testen, komen er zeven XL-testlocaties met sneltesten. De eerste zeven snelteststraten komen op dezelfde locaties als de nieuwe XL-teststraten van de GGD’s, die de bestaande PCR-testen afnemen. Na de start op belangrijke knooppunten in het land moeten er in elk geval op nog ongeveer 25 locaties speciale sneltesttraten komen. De ambitie is om vanaf eind november tenminste 1 miljoen mensen een sneltest te laten ondergaan en daarna snel verder op te schalen. Dat aantal komt bovenop de bestaande PCR-testen die door de GGD’s worden afgenomen.

Het wordt voor werkgevers dus makkelijker om hun werknemers te laten testen en om snel een uitslag te krijgen. Het overheidsbeleid is wel nog steeds ‘slechts testen met klachten.’ Dit komt doordat er nog steeds geen gevalideerde sneltest voor mensen zonder klachten is (mensen kunnen dan negatief lijken, terwijl ze wel besmet zijn met het virus). Men hoopt dat eind van het jaar ook een gevalideerde test beschikbaar komt die betrouwbaar is als iemand geen klachten heeft.

Daarnaast is het volgende van belang. Een werkgever dient om toestemming te vragen aan werknemers, en mag de antigeentest niet opdringen. Medische gegevens van medewerkers worden niet gedeeld met de werkgever, de verwerking van deze gegevens wordt door de (bedrijfs)arts gedaan.

Lees meer op mkb.nl/coronatestbeleid-voor-werkgevers/vragen-en-antwoorden

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij