WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Capaciteit matrasrecycling flink omhoog

RetourMatras, een Nederlandse recycler van matrassen, kondigt een investering door Ingka Investments en Renewi aan. De investering steunt RetourMatras in het uitbreiden van een verwerkingscapaciteit tot meer dan een miljoen matrassen per jaar in Nederland.

RetourMatras verwerkt gebruikte matrassen in Nederland tot grondstoffen voor nieuwe producten. Meer dan 90% van de materialen wordt gereed gemaakt voor hergebruik. Een zelfontwikkeld state-of-the-art automatisch proces dat matrasrecycling haalbaar maakt stelt RetourMatras in staat om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de recyclingsdoelstellingen in Nederland.
“RetourMatras kan met deze investering nieuwe klanten, waaronder IKEA Nederland, een duurzaam alternatief gaan bieden voor de verwerking van matrassen. Bijkomend voordeel is dat onze CO2 voetafdruk wordt verbeterd door dichter bij de bron te gaan verwerken. We zijn erg verguld dat Ingka Group en Renewi ons steunen in de groei en toekomst van RetourMatras.” zegt Nanne Fioole, directeur en mede-eigenaar van RetourMatras.

Ingka Investments is onderdeel van ’s werelds grootste franchisenemer van het IKEA Concept, de Ingka Group, waartoe ook de 12 winkels en webwinkel van IKEA Retail in Nederland behoren.
“Ingka Investments steunt de visie en missie van IKEA door te investeren in innovatieve bedrijven, daarmee steunen we onder andere de transitie naar een circulaire economie. RetourMatras biedt kansen om matrasrecycling verder op te schalen, in eerste instantie in Nederland, en mogelijk toekomstig ook in andere landen waar IKEA Retail actief is.” zegt Krister Mattsson, Managing Director van Ingka Investments.

“Deze samenwerking is een belangrijke stap waar we als IKEA trots op zijn. Het is een bepalend voorbeeld voor ons tijdperk, waarin we gezamenlijk de handen ineenslaan om het voor zoveel mogelijk mensen makkelijker te maken om thuis duurzamer te leven.” Aldus Alberic Pater, Sustainability Manager van IKEA Nederland. In april 2019 werd IKEA door de Nederlandse consument uitgeroepen tot meest duurzame retailer tijdens de jaarlijkse bekendmaking van de Sustainable Brand Index.

Renewi geeft als leidend waste-to-product-bedrijf, iedere dag nieuw leven aan gebruikte
materialen. Jaarlijks wordt door Renewi ruim 14 miljoen ton afval omgezet in bruikbare materialen als papier, glas en energie.
Otto de Bont, CEO van Renewi vertelt: “Ik ben erg blij met deze samenwerking. Het sluit perfect aan op onze visie dat afval niet bestaat en onze rol als verbindende schakel in de circulaire economie. We bieden hiermee een unieke oplossing voor een duurzame en efficiënte recycling van matrassen tot nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit. Het is mooi om te zien dat samenwerking van partners in de keten ook concrete resultaten oplevert, op weg naar een duurzamere samenleving.”

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij