WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Nadat eerder vorig jaar het geboorteverlof werd uitgebreid, wil het kabinet nu een vervolgstap nemen voor werknemers om werk beter te kunnen combineren met het gezinsleven. Minister Koolmees benadrukt hoe zwaar het kan zijn om te moeten werken en zorgen tegelijk en dat de coronacrisis hier nog meer de nadruk op legt. Daarom wordt het per 1 augustus 2022 mogelijk om (deels) betaald ouderschapsverlof op te nemen.

Momenteel is het voor werknemers al mogelijk om 26 weken ouderschapsverlof op te nemen om te zorgen voor hun kind onder de 8 jaar. Dit verlof is onbetaald, wat ook een reden kan zijn dat slechts één op de drie ouders gebruik maakt van het verlof. Om het ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken, zullen werknemers binnenkort 50% van hun dagloon uitgekeerd krijgen van UWV gedurende de eerste 9 weken van het verlof. Daarvoor is vereist dat het verlof wordt opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De resterende 17 weken blijven onbetaald en kunnen worden opgenomen totdat het kind 8 jaar oud is.

Om UWV en het bedrijfsleven voldoende tijd te geven om voor te bereiden op de nieuwe regeling, gaat deze pas per 1 augustus 2022 in.

Adviseurs

Allard Moolenaars
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij