WORD LID BEL ONS MAIL ONS

AVG -Mag ik nog aan marketing doen?

Deze vraag wordt ons veelvuldig gesteld in het kader van de nieuwe privacywet. De wetgever maakt onderscheid tussen gewone direct marketing (bellen en post sturen) en digitale direct marketing (via e-mail, Facebook, LinkedIn of sms). De redenering is dat gewone direct marketing een organisatie geld kost en dus altijd beperkt zal blijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor reclamepost. Een e-mail is gratis (als we mailpakketten en abonnementen buiten beschouwing laten), waardoor je onbeperkt e-mails kunt sturen. Als iedereen dat gaat doen, raken deze communicatiekanalen onbruikbaar. Om deze reden gelden er strengere regels voor digitale direct marketing. Bij gewone direct marketing is er vooraf geen toestemming nodig van degene die wordt benaderd, bij digitale marketing wél. Bij het eerste direct marketing contact moet je altijd uitleggen waarom er contact is opgenomen, met welke organisaties je de persoonsgegevens gaat delen en wat de rechten zijn om bezwaar te maken.

Recht van bezwaar
De betrokkene heeft altijd het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van zijn gegevens voor direct-marketingdoeleinden. Als hij of zij een bezwaar indient, mogen de gegevens niet meer voor marketingdoeleinden worden verwerkt.

Richting bestaande klanten
Als het gaat om digitale reclame, nieuwsbrieven of gewone mailings, geldt een uitzondering voor klanten. Die mag je wel blijven benaderen. Zolang maar in elk contact duidelijk is hoe iemand zich weer kan afmelden.

Bron: AVG verenigingen

Adviseurs

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij