WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Alles draait om duurzaam, durven en doen!

Vele CBM-leden en business partners kwamen dinsdag 25 september jl. naar het nieuwe Broeinest ADAM om te netwerken, inspiratie op te doen en tools te krijgen over duurzaam, durven en doen! Het Broeinest is initiatief van Baars & Bloemhoff. Het is een materialenbibliotheek en ontmoetingsplek waar bezoekers kunnen flexwerken, gebruikmaken van de lasersnijder en de vergaderruimtes. 

De vraag naar duurzaamheid en circulariteit wordt steeds groter. Sommige bedrijven zijn er al ver mee en andere zijn nog niet gestart. We kunnen er niet snel genoeg mee beginnen. In aanbestedingen en andere offertetrajecten wordt er al gericht naar gevraagd. Als je geen goed antwoord hebt, mis je opdrachten en val je buiten de boot. Je komt er namelijk niet meer met alleen een goed marketingverhaal. Maar waar begin je en hoe weet je hoe duurzaam je nu misschien al bezig bent? De sprekers hebben alle drie hun eigen invalshoek, maar ze hebben minimaal 1 gezamenlijke overtuiging: alles moet duurzamer. En dat alles begint met een idee of een gevoel.

In het geval van de eerste spreker, Marius Smit van Plastic Whale, begon zijn huidige succes met een vakantie op een idyllische plek. Geconfronteerd met plastic afval op een prachtig strand vond hij dat dit zo niet langer kon. En hij ging er iets aan doen. Marius vertelt over vertrouwen in je idee, in jezelf en in anderen. Over vernieuwende business modellen en…over zijn geloof in de kracht van DOEN! Van opgevist plastic afval realiseert Plastic Whale hoogwaardige design sloepen én inmiddels ook meubilair, lampen, akoestische panelen en nog meer. Sinds een jaar is er een samenwerking met Vepa voor de productie van een boardroom tafel en stoelen.

Waarom is Vepa kantoormeubelen gaan maken van plastic afval? Hoe zet je de stap naar materialen die niet voor de hand liggen? Vepa is daar behoorlijk succesvol in. Dat blijkt onder andere uit de vele nominaties én prijzen voor duurzame ontwikkelingen. Janwillem de Kam licht toe dat Vepa al vele jaren actief is in duurzaamheid. De fabriek is goed op weg om volledig afvalloos te worden.

Maar hoe weet je nu hoe duurzaam jouw product precies is? Voor gebouwen zijn er inmiddels richtlijnen, wetten en labels maar voor duurzame interieurs bestaat dit nauwelijks en niet eenduidig. Bovendien zijn er vele certificeringen die de lading niet helemaal dekken. Daarom is er een nieuwe duurzame objectieve vergelijkingstool voor interieurs ontwikkeld en de database wordt momenteel gevuld. Zo wordt voor zowel grote als kleine bedrijven meetbaar hoe circulair je werkt.  INSIDE/INSIDE is een gezamenlijk initiatief van DGBC, Ex Interiors en NIBE. CBM steunt dit initiatief van harte en is daarom launching partner geworden. Odette Ex en Edwin van Noort lichten de tool toe. Tijdens een vervolgbijeenkomst zal er dieper op de werking van de tool worden ingegaan. De aanwezige CBM-leden benadrukken dat het ook mogelijk zou moeten zijn om in de tool maatwerkproducten samen te stellen die opgeteld een score geven.

Foto’s van de bijeenkomst zijn hier te bekijken.

Adviseurs

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij

Quirijn van Rooij
Account Manager
  023 515 88 00
mail mij