WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Vier redenen waarom de Energiebesparende Maatregelen noodzakelijk zijn

Wanneer je aan de Energiebesparende Maatregelen denkt, komt er bij jou dan een vraagteken op? Mooi, want dan is dit artikel relevant voor jou! Hier lees je in vier redenen waarom het noodzakelijk is om je Erkende Maatregelenlijst aan te geven en hoe je dit doet voor 1 juli 2019.

Johan Wolters van Espero was aanwezig bij de eerste informatiebijeenkomst op 17 april 2019. Hij vertelde ons het volgende:

“CBM denkt mee over de zaken die op haar leden afkomen. Draagt ook bij aan een gezamenlijke aanpak van zaken, zodat het wiel niet zelf uitgevonden hoeft te worden. CBM is bereikbaar voor advies, maar ook zelf proactief met onderwerpen aankaarten, om de leden te ondersteunen en ontzorgen. Neem zo’n geval ‘energiebesparende maatregelen’, ga er maar aan staan in je eentje. Hier laat CBM zien wat je van een brancheorganisatie wil verwachten.” 

 • Omdat je als bedrijf binnen de informatieplicht valt
  Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh aan elektra en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruikt, val je onder het Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent verplicht je energiebesparende maatregelen aan te geven bij het e-loket van RVO. De deadline staat op 1 juli 2019. Doe je dit niet, dan ben je in overtreding en kunnen er sancties volgen vanuit het bevoegd gezag (je omgevingsdienst). Met deze tool van RVO kan je checken of je daadwerkelijk onder de informatieplicht valt.
 • Omdat de terugverdientijd 5 jaar is
  De betreffende maatregelen moeten zich verdienen binnen maximaal vijf jaar terug. Mocht dit eerder zijn, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen. Energie besparen levert dus ook geld op.
 • Omdat er een tool beschikbaar is die je helpt
  Zodra je onder de informatieplicht valt (zie punt 1), kan je aan de slag. RvO heeft een stappenplan voor de meldingsplicht ontworpen. Deze tool is overzichtelijk en begeleidt je direct door het traject van de EML. De maatregelenlijst ‘Meubels en hout’ is van toepassing voor onze branche.
 • Omdat CBM je helpt
  Tijdens drie regiobijeenkomsten worden alle stappen die je moet nemen rond de meldingsplicht doorgelopen en uitgelegd. Je kunt meteen je vragen stellen. De deelnemers van de eerste bijeenkomst waren enthousiast over de aanpak van CBM en zijn erg blij met de geboden hulp. Zo nodig kun je een adviseur bij je in het bedrijf laten helpen met het invullen van gegevens. Dus wacht niet te lang en meld je aan voor de één van de twee volgende informatiebijeenkomsten.

Welke methode je ook kiest om je Energiebesparende Maatregelen aan te geven, voorafgaand is het efficiënt om de CBM energie vragenlijst in te vullen of ga naar CBM-energie.nl. Deze vragenlijst zorgt ervoor dat je een pakket met de juiste informatie klaar hebt, zodat je bij de melding hier gelijk mee aan de slag kan.

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij