WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Het buitenland biedt kansen. Hoe grijp je deze kansen? Bedenk goed waarom je de grens over wilt.

Praat met anderen
Als je er zelf niet uitkomt (het waarom & hoe) praat dan eens met andere exporterende ondernemers. Maak gebruik van hun ervaring, zodoende loop je in minder valkuilen.

Maak een analyse
Nagaan wat de sterktes & zwaktes zijn van je exportplan. Wat zijn de kansen voor jouw bedrijf in het buitenland, maar breng daarbij ook in beeld wat de bedreigingen zijn. Maak dus een SWOT-analyse, zowel intern als extern. Ben je er klaar voor? Doe dan voor de zekerheid de exportscan.

Afzetmarkt
Hoe kies je de juiste afzetmarkt? Welke regio of land is de juiste? Stel jezelf een aantal vragen en breng een regio of land in kaart. Wellicht is het meegaan op een handelsmissie een goede optie voor oriëntatie. Je moet voor een buitenlands netwerk opbouwen, maar hoe doe je dat nu?

Cultuur
Denk na over cultuurverschillen en de geldende regels binnen het land, waar je naar wilt exporteren. Verdiep jezelf in het land waar je heen wilt. Houd rekening met de normen & waarden en de gewoonten van dit specifieke land.

Betreding van de markt
Hoe ga je het land betreden? Via een zakelijke partner, een handelsagent of zelfstandig. Je doet het liefst zaken met een gezonde en betrouwbare bedrijf, die aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het betalingsverkeer, de wijze hoe en wanneer er betaald dient te worden, zijn belangrijke afspraken.

Logistiek
Je product moet van a naar b. Hoe ga je het vervoer regelen? Ga je dit zelf organiseren, via eigen vervoersmiddelen of schakelt je een transportbedrijf in? Denk hierbij dan ook aan de regel- en wetgeving. Wat mag wel en wat mag niet. Maak in ieder geval de douanebeslommeringen inzichtelijk. En natuurlijk de kosten die daarbij komen kijken.

Meer informatie
Dit is een aantal aandachtspunten in het kort. Wil je meer weten lees dan het E-book: E-book, eerste hulp bij Internationaal ondernemen. Mocht je alleen interesse hebben in het exporteren naar Duitsland, lees dan de business guide duitsland.

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht