WORD LID BEL ONS MAIL ONS

De overheid heeft aan matrasfabrikanten en -importeurs gevraagd om een duurzame oplossing te bedenken voor de grote berg matrassen die jaarlijks in Nederland worden afgedankt. Vanaf 2019 is daar hard aan gewerkt. Inmiddels is er een regeling die door het Ministerie van I&W algemeen verbindend is verklaard. Deze is op 17 december 2021 gepubliceerd in de Staatscourant.

Daarmee worden alle matrasproducenten en -importeurs wettelijk verplicht om per 1 januari 2022 een afvalbeheerbijdrage te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen. Afvalinzamelaars ontvangen een vergoeding voor het recyclen van matrassen. Dit gaat via een portal van MRN. Doel is om in 2028 minimaal 75% van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen.

Per jaar worden er in Nederland zo’n 1,6 miljoen matrassen afgedankt. Een groot deel ervan wordt verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar leidt ook tot verlies van kostbare materialen en grondstoffen.

De vijf grote matrasproducenten (Beter Bed, Hilding Anders, Ikea, Koninklijke Auping en Swiss Sense) hebben een structurele oplossing voor dit urgente probleem ontwikkeld door stichting MRN op te richten.

Het uiteindelijke doel van MRN is om de matrassenindustrie volledig circulair te maken en verspilling van waardevolle grondstoffen tegen te gaan.

De algemeen verbindend verklaring (AVV) is gepubliceerd in de Staatscourant

Voor meer informatie: www.mrn.nl

 

 

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht