WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Met zorg gemaakt

In de werkplaats bij Tinnemans Medical Design uit het Brabantse Someren zijn veel tilhulpen aanwezig. Niet verwonderlijk, in veel producten wordt lood verwerkt om ze stralingwerend te maken. ‘Zo’n deurtje van 300 kilo gaan wij niet optillen,’ zegt directeur Paul Tinnemans met een grote glimlach.

Tinnemans Medical Design is gespecialiseerd in het maken van stralingwerende ruimten die hoofdzakelijk in ziekenhuizen terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan CT-ruimtes, PET-MRI-, PET-CT,- en andere bestralingskamers. Het lood dat in de producten wordt verwerkt beschermt medewerkers en andere aanwezigen in het ziekenhuis tegen straling. In het ‘lekvrij’ maken van een ruimte zit behoorlijk wat denkwerk. ‘Op het eerste gezicht lijkt het vrij eenvoudig, maar je kunt snel de mist in gaan. Bijvoorbeeld met zoiets simpels als een glaslat – ook daaraan worden eisen gesteld,’ zegt Paul. ‘Laatst werd ik nog gebeld door een aannemer die in eerste instantie alleen een paneeltje röntgenglas wilde bestellen, voor in een looddeur zei hij. Ik vroeg of hij aan een stralingwerend kozijn had gedacht. Uiteindelijk heb ik de hele order gekregen, loodkozijn met looddeur voorzien van stralingwerende glasopening en röntgenglas: hij had het toch wat onderschat en liet het liever aan ons over.’

Regels

Niet alleen de producten zijn complex, de eisen die gesteld worden aan de producten zijn dat ook. De zogenaamde WIP-richtlijnen voor de preventie van infecties zijn van groot belang voor het opereren in de zorgmarkt. Van tandartspraktijk tot ziekenhuis, voor elke tak zijn er verschillende regels. ‘Als je ze uitprint, ligt je hele bureau vol. Door jarenlange ervaring is het voor ons gesneden koek, maar het betreden van deze markt is niet eenvoudig,’ aldus Paul. ‘En je bent productaansprakelijk, dus als er iets niet klopt dan staan ze bij jou op de stoep. Gelukkig is ons dat nooit overkomen, maar je moet er niet aan denken dat het wel gebeurt.’ Laatst kreeg hij voor het eerst in al die jaren een stralingsrapport. ‘We waren vlekkeloos door de test gekomen. In het verleden hadden we ongetwijfeld dezelfde resultaten behaald – anders hadden we het echt wel te horen gekregen,’ lacht Paul.

Dit is een greep uit het interview met Paul Tinnemans uit het marktrapport voor Zorg & Welzijn 2014. U kunt het volledige rapport hier bestellen, voor leden is dit rapport gratis.

Adviseurs

Marc Mulder
Adviseur vakopleiding en scholing
  023 515 88 00
mail mij