Samenwerkingsverband

Logo SWV alg- transparant bijtoHet Samenwerkingsverband is een door en voor werkgevers opgerichte vereniging/stichting die schoolverlaters (VMBO leerlingen) in dienst neemt.

De leerlingen kunnen bij het Samenwerkingsverband een tweejarige basisberoepsopleiding volgen. Zij kunnen hierbij kiezen uit de volgende beroepsaccenten: meubelmaker, interieurbouwer, machinaal houtbewerker (meubelindustrie) en werkplaatstimmerman. De werkgevers in de meubelindustrie en interieurbouw kunnen lid worden van een Samenwerkingsverband in hun eigen regio.

De lidbedrijven kunnen jaarlijks aangeven of zij de twee komende schooljaren één of meer leerlingen kunnen opleiden. Het Samenwerkingsverband wordt bestuurd door functionarissen die afkomstig zijn van de lidbedrijven. De CBM voert het secretariaat van het Samenwerkingsverband. Dit betekent dat het secretariaat, op aangeven van het bestuur, uitvoering geeft aan de activiteiten zoals het werven van schoolverlaters, het aannemen van leerlingen en het organiseren van een dienstverband bij het Samenwerkingsverband.

Waarom zijn de Samenwerkingsverbanden opgericht?

Het aantrekken van goed en vakbekwaam personeel is moeilijk en tijdrovend. Opleidingen in de meubelindustrie krijgen steeds minder aandacht door allerlei ontwikkelingen in het onderwijs. Daarnaast neemt jaarlijks bij jongeren de interesse af in het volgen van een technische opleiding. Deze gegevens vormden voor werkgevers in een aantal regio’s aanleiding om de handen ineen te slaan. Het bedrijfsleven tracht door het verzorgen van een praktijkopleiding via het Samenwerkingsverband de instroom van jong en vakbekwaam personeel op adequaat niveau te houden, en lijkt hierin goed te slagen.

Adviseurs

  • Katja Jonker P&O, events & vakopleiding 023 515 88 42 mail mij